вівторок, 20 жовтня 2020 10:49

Як виростити лаванду в горщику

Лаванда - рослина, яка добре почувається у кімнатних умовах. Тому без жодного страху можна вирощувати її вдома. Головне правильно підготувати все необхідне для її зростання.

Автор: Brigitte Tohm from Pexels
  Щоб вкорінити рослину слід взяти пагони поточного літа.
Щоб вкорінити рослину слід взяти пагони поточного літа.

Перш за все слід обрати горщик. Він має бути не менше, ніж 30 сантиметрів у ширину та містким, десь на 2-3 літри. Адже коріння рослини довге. У малій місткості лаванда не розвиватиметься.

Ґрунту краще не купувати, а приготувати самостійно. Для цього слід змішати торф, пісок та яєчну шкарлупу. Якщо такої можливості немає - можна використати готову суміш, але додати туди ложку вапна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вражаюча ідея: казковий мінісад на підвіконні

На дно горщика укладають шаром у 5-6 см дренаж. Для нього підійде пінопласт, шкаралупа горіхів, дрібні черепки або керамзит. Далі майже до верху засипається ґрунт і трохи ущільнюється. Субстрат поливають слабким розчином марганцівки.

Автор: Brigitte Tohm from Pexels
  Приживуться не усі пагони, тому варто посадити із запасом.
Приживуться не усі пагони, тому варто посадити із запасом.

Щоб вкорінити рослину слід взяти пагони поточного літа. Їх варто зрізати секатором і поділити на живці. Довжина яких має складати до 12 сантиметрів, щоб було кілька бруньок. Живець зачищають приблизно наполовину, зрізи обробляють стимулятором зростання. Усе зайве - квіти та листя видалияють, щоб рослина не витрачала свої сили в пусту, натомість сконцентрувалася на кореневій системі.

Готові живці закладають у ґрунт майже до верхівки та поливають водою. Далі, щоб створити парниковий ефект, накривають плівкою, або банкою. Процес вкорінення довготривалий - від 4 до 6 місяців. Слід врахувати, приживуться не усі пагони, тому варто посадити із запасом.

Коли рослина висаджена - її розташовують на сонячному місці. Увечері без освітлення краще також не залишати, наприклад, можна увімкнути лампу. У період вегетації кілька разів вносять яєчну шкарлупу. Вона є джерелом калію та стимулює зростання.

Лаванду вирощують не лише для краси. Окрім декоративного елементу, її використовують, як приправу та засіб для відлякування комах.

Садовий декор із сукулентів зараз став справжнім трендом. Із цих невеликих рослин можна скласти незвичайні і стильні композиції. Для цього не потрібні надздібності або вкладати багато грошей.

Зараз ви читаєте новину «Як виростити лаванду в горщику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі