четвер, 28 січня 2021 09:44

Як вдома легко визначити кислотність ґрунту для кращого врожаю

Як вдома легко визначити кислотність ґрунту для кращого врожаю
Тип грунту на городі визначають оцтом. Фото: ukr.media

Взимку достатньо часу, щоб перевірити склад ґрунту та найкращі для нього культури. Більшість людей не знають кислотність свого городу, тому й отримують поганий врожай. Для визначення складу грунту, можна не йти в лабораторію. Можна скористатися перевіреними безкоштовними методами.

Про нього розповідає Віктор Супрун, агроном з Полтавської області.

"Не треба бути хіміком, щоб визначити чого не вистачає землі. Найпростіший спосіб - налити на жменю землі оцту. Вона зашипить, якщо нейтральна або лужна. Коли ж грунт кислий, не буде ніякої реакції", - пояснює фахівець.

Можна залити в банці 4 листки смородини склянкою окропом. Залишити відстоятися до кімнатної температури і покласти грудку землі. Якщо вода стала червоною, то ґрунт кислий. Синьою - лужний, зеленою - нейтральний.

На коренях рослин, що ростуть у кислому середовищі, погано розвиваються бульбочкові бактерії, через що погіршується засвоєння азоту. На лужних ґрунтах навпаки, рослини краще висмоктують марганець, фосфор, мідь, цинк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почнуть продавати теплиці у формі зеленої стіни

Орієнтуватися в кислотності можна завдяки бур'янам. Де є багато хвощу, щавлю, багна, волошки та молочаю – там грунт кислий.

На нейтральних - грунтах березка польова, ромашка, пирій повзучий, а на лужних - гірчиця польова, осот, мак, дрімота.

Якщо на ділянці посіяні овочі не "люблять" таку кислотність ґрунту, то не засвоюють поживні речовини з добрив. А ще часто хворіють на грибки.

Розсада овочів швидше зійде завдяки замочуванні у стимуляторі росту. Для цього годиться не тільки спеціалізований препарат. Схожу дію має засіб із соку алое.

За 10 днів до передбачуваної обрізки декількох листків поливи слід припинити. Це збільшить концентрацію біоактивних речовин в м'якоті.

Зараз ви читаєте новину «Як вдома легко визначити кислотність ґрунту для кращого врожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі