неділя, 22 жовтня 2006 17:25
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Жодної поблажливості

 

Мій чорношкірий приятель Бенджі підвозив мене своїм старим кадилаком. Було вже пізно, сутінки спускалися на південний Гарлем, на широчезній 125-й вулиці було майже порожньо, ми теревенили про те, про се. І раптом на перехресті він побачив білу красуню на високих підборах. Опасистий Бенджі зітхнув і сказав:

— Років десять тому вона на таких підборах тут не дала б собі ради.

Він мав на увазі, що на високих підборах страшенно незручно втікати і що років десять тому в такий час і в такому вигляді білим дівчатам тут краще було не з"являтися. А тепер легендарний Гарлем із символу бандитських джунглів перетворився на звичайний дрібноміщанський район Мангеттена. А цілий Нью-Йорк став найбезпечнішим американським мегаполісом.

Він побачив білу красуню на високих підборах

Його колишній мер Джуліані зумів переконати всіх, що "ми можемо це зробити". Його програма передбачала профілактику злочинності, створення спортивної та розважальної інфраструктури для підлітків, працевлаштування. Вона потребувала величезних коштів, але мала також важливий символічний аспект: "Жодної поблажливості!". Це був сигнал співвітчизникам, що боротьба за порядок починається з кожного, скрізь і всюди. Жодної поблажливості до найменших порушень – неналежного паркування авт, смітіння на вулиці, розпивання пива чи інших алкогольних напоїв. Джуліані за кожну дрібницю встановив немилосердні штрафи. Це виглядало  драконівськи, але створювало атмосферу відповідальності, дисципліни.

Не знаю, чи знайдеться у Києві мер, який, за прикладом Джуліані, проголосить "Жодної поблажливості!". Але знаю, що коли цього не станеться, то Київ, уся Україна перетворяться на величезний Гарлем попередніх десятиліть. І ми пересуватимемось його вулицями виключно у кросівках і спортивних штанах – щоб легше було утікати.

Зараз ви читаєте новину «Жодної поблажливості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі