понеділок, 06 серпня 2012 16:28
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Престиж

Нещодавно так званий прем'єр-міністр так званого українського уряду потішив усіх обіцянкою підвищити нагороди за олімпійські медалі від теперішніх 100 тисяч доларів до рівня "наших сусідів". Сусіди в нього — ще ті. Російський уряд пропонує своїм медалістам 125 тисяч, білоруський — 150, кирґизький — 200, казахський — 250.

Для порівняння: США обіцяють своїм чемпіонам по 25 тисяч, Канада по 20, Німеччина — по 18. Річ, зрештою, не в цінах. Спортивні рекорди, як і мистецькі шедеври, ціни не мають. Цікавіше тут мислення постсовка, переконаного, що за гроші можна вирішити геть усі проблеми. Ну, а якщо не за гроші, то в крайньому разі — за Дуже Великі Гроші.

Азербайджанський шейх призначив своїм чемпіонам по півмільйона

Саме тому постсовки не шкодують мільйонів на купівлю футболістів в Африці, лоббістів в Америці, піарників у Європі. Ну, а там, де як на Олімпіаді, треба виставляти своїх, вигадують захмарні преміальні — в надії, що зелень і тут сотворить чудеса, незгірш, як у Конституційному суді чи парламенті. Їм і не спадає на гадку, що правдиві здобутки у спорті, як і деінде, починаються з марудної повсякденної праці, інвестицій в інфраструктуру, зміни способу життя населення, яке живе поки що в середньому 62 роки, як в Африці.

А з преміальними нам до "сусідів" усе одно не доскочити: азербайджанський шейх он призначив своїм чемпіонам по півмільйона. Це не завадило, правда, чиновникам з їхнього олімпійського комітету підторговувати потай у Лондоні виданими їм дармовими квитками. Про що розповів британський канал Sky News, знявши це прихованою камерою.

Ось так і працює в найзагальніших рисах уся постсовєтська система: доки спортсмени за півмільйона підіймають престиж своїх країн, державні службовці розпродують його на чорному ринку по 30 доларів.

Зараз ви читаєте новину «Престиж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі