понеділок, 18 жовтня 2010 18:56
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Літаючі туалети

 

Величезна різниця між доходами в центрі та на периферії — характерна ознака всіх країн третього світу. Саме тому довкола столиць розростаються велетенські сламси, чи, як у нас кажуть, хрущоби. Одна з них — Кібера коло Найробі — прославилася чи не найдужче завдяки оскароносному фільму Фернандо Мейрелеса "Вірний садівник". Відтоді до цього сламсу приїжджають тисячі туристів, аби за 6 доларів отримати двогодинну екскурсію і сфографуватися на тлі трущоб із місцевими злидарями. Серед високоповажних відвідувачів Кібери згадують і генерального секретаря ООН Бан Кі Муна, і британську поп-зірку Джамелі, і Боно з U2.

У мас-медіях замиготіли фантастичні цифри щодо чисельності жителів Кібери. І лише зовсім недавно урядовцям удалося їх полічити. Цифра виявилися значною — 170 тисяч, а все ж досить далекою від міфічного мільйона.

Для жителів сламса це обернулося зменшенням міжнародної допомоги, бо ж з'ясувалося, що на кожних десять осіб тут припадає одна недержавна організація. Серед різних проблем, якими ці НДО займаються, є боротьба зі СНІДом, ліквідація неписьменності, ази гігієни та, не в останню чергу, будівництво громадських вбиралень. Тому що найбільше враження на багатьох відвідувачів Кібери справляють так звані "літаючі туалети" — пластикові пакети з лайном, що їх місцеві жителі по нужді жбурляють куди подалі — на сусідські подвір'я, дахи та вулиці.

Україна, звісно, не Африка і навіть поки що не Росія. А все ж раджу землякам запасатися пластиковими пакетами. Що ж до Боно та Елтона Джона, то вони завітають до нашого сламсу й самі, без підтримки доброчинного Віктора Пінчука, щиросердого Дмитра Фірташа та щонайбезкорисливішого Ріната Ахметова.

Зараз ви читаєте новину «Літаючі туалети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі