понеділок, 13 грудня 2010 16:30
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Євроінтеґрація

Євроінтеґрація

Днями мені трапилася стаття колишнього посла Великої Британії в Москві Ентоні Брентона, де він описує тамтешню корупцію й беззаконня. За даними Transparency International, пише пан Брентон, Росія посідає 154 місце серед 178 країн — "гірше навіть від Казахстану, Ніґерії та України".

Інших два шанованих автори, Стівен Левицький та Лукан Вей, у недавно виданій у Кембриджі монографії про "конкуренційні авторитаризми" розглядають український "гібридний режим" поруч із ґватемальським, замбійським, ботсванським та малазійським.

Наші так звані еліти, схоже, цього всього не читають, і тому простодушно тішать себе ілюзіями власної "європейськості" і навіть пашталакають із серйозними мінами про "європейську інтеґрацію".

У жодному офіційному документі Україна не фіґурує як "європейська держава"

А тим часом Євросоюз уникає не те що якихось натяків на віддалену перспективу членства для України, а й самого означення нас як "європейців". У жодному офіційному документі Україна не фіґурує як "європейська держава", лише — як "країна-партнер" та "країна-сусід". І це, гадаю, найкраща оцінка "європейськості" наших "еліт", а заразом і суспільства, яке всю цю жлобню обирає.

Один український міністр — із колишніх, не з безнадійних нинішніх — пояснив нам недавно, що розтриньканi ним 40 тисяч гривень — це сміховинна сума, не варта й балачки, а тим більше — відкритої проти нього кримінальної справи. "Цього не стане навіть на вечерю для кількох осіб у доброму ресторані", — заявив полум'яний революціонер.

Щодо ресторанів — міністру, звісно, видніше. Я ж пригадую, як відчайдушно збирали ми 40 тисяч гривень для колеґи, аби він міг завезти тяжко хворого хлопчика на операцію.

Хлопчика ми врятували. Міністр повечеряв. Наша європейська інтеґрація триває.

Зараз ви читаєте новину «Євроінтеґрація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі