субота, 08 вересня 2018 23:56

З дощем, поцілунками та безкоштовним м'ясом - як місто відзначило своє 655-річчя
5

О 13:29 на зупинці "проспект Юності" зупиняється тролейбус №5 "Вишенька-Залізничний вокзал". Транспорт майже весь забитий людьми. Сьогодні він їде через Київський міст, який ще лагодить ремонтна бригада, а не через центр Вінниці. Вулиця Соборна та Архітектора Артинова перекриті з 10-ї години ранку. Вінниця відзначає своє 655-річчя.

  Вінниці - 655 років. Фото: gazeta.ua
Вінниці - 655 років. Фото: gazeta.ua

Окрім цього, місто святкує 380 років Магдебурзького права у Вінниці, 25 років відновлення свого герба і 60 років побратимства з польським містом Кельце.

"Холодно, дощ, сирість, а вони зробили це свято. 12 вересня ж день міста. Казали, що заради Гройсмана перенесли його, аби він не катався з Києва туди-сюди. Ще й рух дурний, затори. Нічого не встигаєш", - свариться в тролейбусі білява жіночка років 50-ти. Одягнена в сіре пальто до колін. Виходить біля драматичного театру імені Садовського. З нього розпочинаються різноманітні локації та ятки з їжею.

По головній вулиці – Соборній - встановили виставки різноманітних картин, великі паперові дерева, виставку музичних інструментів, різні фотолокації. Окрім цього, облаштували дитяче містечко із цікавими атракціонами. На Майдані Незалежності, де й приходить головне свято, розмістився величезний червоно-білий герб міста.

  Величезний герб Вінниці в центрі міста. Фото: gazeta.ua
Величезний герб Вінниці в центрі міста. Фото: gazeta.ua

Біля центрального "Макдональдсу", що поруч із ТЦ "СкайПарк", утворилася тиснява. Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко завітали до Вінниці та спілкуються з містянами та гостями Вінниці. Охоронець прикриває їх своєю спиною.

"Вітаю, вітаю", - каже він, і до всіх протягує руку та цілує в щічку жіночок. Майже з нізвідки, поруч з Порошенко з'являється прем'єр міністр України Володимир Гройсман та Вінницький міський голова Сергій Моргунов. "Дякую, що дощ не є завадою нашому святу!" – додає Президент.

"Добрий день всім", - вигукує Гройсман народу.

"Путін би так хрін без спецназа і танкової дивізії вийшов. А Порох не боїться, бачиш?", - звертається до жінки чоловік років за 60. Одягнутий в синю плащівку. Бере в руки смартфон та робить декілька знімків Порошенка. – Бачиш, навіть без зонта ходить і куртки!". Жінка зробила глибокий видих і ніяк не зреагувала на звертання.

Офіційна частина свята розпочалася біля Вінницької міської ради о 14:00. Через 15 хвилин до сцени крокують Президент разом із дружиною, прем'єр-міністр та міський голова Вінниці. В цей час дощ не перестає крапати. Незважаючи на погану погоду, сотні людей зібралися з парасольками.

Вітаючи вінничан то гостей міста зі святом, Порошенко зі сцени розповів, що сьогодні у нього з дружиною ще одне свято – річниця одруження.

"Саме в цей день, 34 роки тому, ми святкували весілля. Для мене це є особисте величезне свято. Хочу сказати, що я її дуже люблю", -вигукує зі сцени Президент. Натовп кричить "гірко!", і він цілує дружину у губи.

  Порошенко 8 вересня відзначає річницю подружнього життя. Фото: vezha.vn.ua
Порошенко 8 вересня відзначає річницю подружнього життя. Фото: vezha.vn.ua

Потім слово взяли Володимир Гройсман та Сергій Моргунов. Помічаю двох молодиків спереду, які жваво обговорюють слова Порошенка, не слухаючі інші промови.

"Сучий Порохобот. Цілує тут при всіх свою бабу, а на інших людей йому срати. Це нормально, що при такому рівні життя, пенсії 1430 грн. Він же обіцяв нове життя. При Віті (Януковичі – Gazeta.ua ) жилося легше", - каже чоловік років 40 своєму другові. Одягнутий в сині спортивні штани, чорну куртку та кросівки "Адідас".

  Святкова Вінниця. Фото: gazeta.ua
Святкова Вінниця. Фото: gazeta.ua

На годиннику 16:13. На Площі Героїв Небесної сотні під дощем стоять десятки людей біля ятки з написом "Наша ряба".

"А що ви тут стоїте? Що тут дають?", - питає руда дівчина, тримаючи в руках 50 гривень.

"Та тут м'ясо дають на грилі. Безкоштовно!", - каже хтось з натовпу.

Щоб вистояти в черзі, треба добряче намокнути під дощем хвилин 30, аби дійшла до тебе черга. В чорну коробку кладуть одне куряче стегно, крило та салат з капустою. В руки дають одну порцію.

В центральному парку також були різноманітні локації з їжею. Тут з 7 по 9 вересня проходить Vinnytsia FoodFest, а на майдані біля Літнього театру, відбувалося свято урожаю.

О 19:00 нa площі Вaсиля Стусa відбувся святковий концерт. До Вінниці приїхав учaсник "Євробaчення" Melovin, рок-гурт Kozak System та Нaтaля Могилевськa.

  Співак Melovin . Фото: vezha.vn.ua
Співак Melovin . Фото: vezha.vn.ua

Приблизно о 22:30 вінничани та гості міста змогли побачити святковий феєрверк. Через рясний проливень їх не було видно, площу охопив дим.

Зараз ви читаєте новину «З дощем, поцілунками та безкоштовним м'ясом - як місто відзначило своє 655-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі