неділя, 06 травня 2018 19:46

"Сміття зберігаю на балконі. Чоловік свариться" - на станцію сортування за місяць приносять 10 тон відходів
9

No Waste Recycling Station - перша станція, яка займається сортуванням більше як 10 видів відходів
Фото: Тарас Подолян
Сортувати відходи відвідувачам допомагає працівник станції 70-річний Аркадій
Киянка Наталія Ковальчук вперше принесла сюди сміття. Їй допомагає 4-річний син Ілля
Принесене сміття перед сортуванням висипають на стіл
Аркадій працює на станції від моменту її заснування

У підвальне приміщення заходить блондинка з чорним пакетом на 120 л.

"Я поспішаю. Відсортувати не встигли. Залишу?" - каже.

"Ну хіба так можна? – чоловік зривається на крик. – Всі хочуть галочку поставити, що хороші, піклуються про навколишнє середовище. Але до кінця свою справу не роблять. Чи так важко кожен вид пластику кидати в окремий пакет?"

Блондинка перепрошує і швидко йде. Пакет залишає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологічна свідомість: чому потрібно відмовитися від стаканчиків для кави

Це - станція сортування сміття No Waste Recycling Station у столичному Голосієвському районі.

Автор: Тарас Подолян
  Як орієнтир для відвідувачів Євгенія Аратовська встановила перед входом картонну фігуру Залізної людини із пляшкою в руці
Як орієнтир для відвідувачів Євгенія Аратовська встановила перед входом картонну фігуру Залізної людини із пляшкою в руці

У Києві діє близько 50 точок прийому сортованих відходів, які беруть 2-5 видів матеріалів. No Waste Recycling Station - перша точка, яка займається більше як 10 видами. Її торік у травні відкрив громадський проект "Україна без сміття", який започаткувала киянка Євгенія Аратовська.

"Сортування відходів – це класна звичка, яка затягує. Усе підряд кидати до смітників – дуже тупо. Таке роблять ті, хто не розуміє наслідків. Це те саме, що не прибирати квартиру, не мити волосся чи не чистити зуби", - каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лайфхак для приваблення туристів: у Криму сміття розвішали на деревах

Автор: Тарас Подолян
  Євгенія Аратовська започаткувала громадський проект «Україна без сміття» у 2015 році
Євгенія Аратовська започаткувала громадський проект «Україна без сміття» у 2015 році

Євгенія 5 років жила у заміському будинку. Звикла компостувати органічні залишки.

"У перший день, коли повернулася до Києва, я зрозуміла, що не можу викидати органіку у відро. Почала шукати спосіб, як переробляти відходи в умовах міста, - розповідає дорогою від метро Васильківська до станції сортування. Вона у сукні і піджаку. На плечі несе рюкзак. - Я почала шукати підказок в інтернеті. Натрапила на інформацію про сортування сміття.

Пункти прийому вторсировини зазвичай розташовані далеко і не мають чіткого графіка роботи. Зрозуміла, що ситуація не зміниться, якщо сама не візьмусь за це. Створила перший мобільний пункт прийому вторсировини "Майстер добрих справ", а за два роки – станцію сортування".

Пункти прийому вторсировини зазвичай розташовані далеко і не мають чіткого графіка роботи

Вона розташована неподалік метро, на вул. Михайла Максимовича, 8. Це промзона зі складськими приміщеннями. Орієнтиром для відвідувачів служать синьо-жовті ворота та картонна фігура Залізної людини із пляшкою в руці. "Ми здатні разом побороти цю пластикову навалу", - запевняє супергерой.

Автор: Тарас Подолян
  Гора сміттєвих пакетів з відходами накопичилася на станції за вихідні
Гора сміттєвих пакетів з відходами накопичилася на станції за вихідні

У підвал ведуть бетонні сходи. Біля входу стоїть гора сміттєвих пакетів з відходами, що спаковані для вивозу.

"Накопичилося за суботу-неділю, — каже засновниця. – Сьогодні мали вивезти, але наш водій не вийшов на роботу. Терміново шукаємо іншого".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені винайшли пожирач пластику

Попід стінами - 27 картонних контейнерів. На кожному листок із поясненням, для яких відходів призначений цей бак. Посередині – стіл. На нього висипають принесене для сортування сміття.

Автор: Тарас Подолян
  Сортувати відходи відвідувачам допомагає працівник станції 70-річний Аркадій
Сортувати відходи відвідувачам допомагає працівник станції 70-річний Аркадій

"Відходи мають бути помиті, висушені та ущільнені. Найбільше - пластику, під нього відведена ціла стіна, - каже Аратовська. - Кілька контейнерів для паперу - білий папір, картон, журнали, газети, флаєри і картонна упаковку з кольоровою ламінованою обгорткою.

Нещодавно поставили контейнер "Інше". Сюди скидаємо "хвости" - пластикове, але не марковане сміття. Ніхто не хоче брати на себе відповідальність за його переробку.

Не приймаємо органічні і небезпечні відходи: люмінісцентні лампи, термометри, ліки".

Попід стінами - 27 картонних контейнерів. На кожному листок із поясненням, для яких відходів призначений цей бак

Автор: Тарас Подолян
  Аркадій працює на станції від моменту її заснування
Аркадій працює на станції від моменту її заснування

Сортувати відходи відвідувачам допомагає працівник станції 70-річний Аркадій. Він у робочій синій жилетці. Працює тут від моменту заснування. Це він лаявся із блондинкою, котра принесла пакет неперебраного непотребу.

"За спеціальністю працювати вже не беруть. Раніше був інженером-проектувальником, очолював відділ, - розповідає чоловік. – Отримую 2,2 тисячі гривень пенсії. Тут заробляю 2,4 тисячі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ходили люди і радили не відкривати писка" - на Львівщині рекультивують смітник за американською технологією

Киянка Наталія Ковальчук вперше принесла сюди сміття. Їй допомагає 4-річний син Ілля.

"Надивилися роликів про морських черепах, які заплутуються у пластику, та китів, які ковтають поліетилен. Вирішили, що із цим треба щось робити, - каже. - Частину викидаємо під будинком. Там встановлені контейнери для скла, паперу, заліза, певного виду пластику. Решту машиною привезли сюди.

Син вже знає, що все підряд кидати у відро не можна. На відпочинку теж розділяємо відходи і забираємо з собою. Сортоване сміття зберігаю на балконі. Чоловік свариться".

Надивилися роликів про морських черепах, які заплутуються у пластику, та китів, які ковтають поліетилен. Вирішили, що із цим треба щось робити

Автор: Тарас Подолян
  На стелажі при вході зберігають речі у задовільному стані. Їх принесли відвідувачі
На стелажі при вході зберігають речі у задовільному стані. Їх принесли відвідувачі

"Це в "Інше" положить? – Аркадій тримає шторку від сонця для лобового скла автомобіля, покриту фольгою. – Вона порвана. У нас така була. Спитав у зятя, чи йому не треба. Відмовився: "Мені порвана у нову машину не потрібна".

"А я невибаглива, можу взяти, - Євгенія кладе шторку на стелаж при вході. Тут зберігають речі у задовільному стані. – На поличці іноді собі щось цікаве знаходжу. Сюди приносять книжки, часом – іграшки, декоративні речі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столичним школярам платитимуть за сортування сміття

На полицях лежать порожній фотоальбом, збірка оповідань Антона Чехова, підручники з основ здоров'я та англійської мови.

Утримання приміщення коштує 40 тис. грн щомісяця. На здачі сміття заробляють удвічі менше.

"Щоб покривати різницю, продаємо наші коробки для сортування в офісах, читаємо лекції для компаній, збираємо благодійні внески. Кошти з останнього заходу направили на нову станцію. Плануємо відкрити у червні. Вона буде класна: більша і сучасніша".

Жінка їздить до нас на велосипеді – вся обвішана пакетами, як в Індії. Робить це і в мороз, і в спеку

Автор: Тарас Подолян
  Принесене сміття перед сортуванням висипають на стіл
Принесене сміття перед сортуванням висипають на стіл

Найбільше відвідувачів – у вихідні. За суботу і неділю приходять до 100 сімей.

"Люди їдуть на таксі, велосипедах, приходять пішки, - розповідає засновниця. – Дехто добирається з Троєщини - іншого кінця міста. Одна жінка їздить до нас з Виставкового центру на велосипеді – вся обвішана пакетами, як в Індії. Робить це і в мороз, і в спеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розробили додаток, який моніторить вивезення сміття

Не вимагаю, аби друзі сортували сміття. Це має бути свідомий вибір людини. Моя мама спершу казала: "Я вже не навчуся". Потім переглянула кілька передач, побачила, як я це роблю. Тепер питає поради, як правильно відсортувати. Хочемо, щоб люди не думали, що сміття - це щось огидне. Станцію тримаємо в порядку: тут немає неприємного запаху. Люблю, щоб око відпочивало, навіть якщо споглядає відходи".

Із 1 січня 2018 року українців зобов'язали сортувати все побутове сміття. За законом "Про відходи" захоронення на полігонах непереробних побутових відходів заборонене.

"Цей закон виконати неможливо. Немає механізму, як це реалізувати. Відсутня інфраструктура для збирання, сортування, переробки і безпечного захоронення цих відходів", – зазначає еколог Олександр Соколенко.

В Україні працює 22 сміттєсортувальні лінії, 1 сміттєспалювальний завод і 3 сміттєспалювальні установки, за даними Мінрегіонрозвитку.

Зараз ви читаєте новину «"Сміття зберігаю на балконі. Чоловік свариться" - на станцію сортування за місяць приносять 10 тон відходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі