понеділок, 24 серпня 2020 19:17

"На нашу підтримку влада хай не розраховує" - як у Києві пройшов Марш захисників

24 серпня о 10 ранку навколо парку імені Тараса Шевченка збирається натовп людей. Військові п'ють каву, спілкуються з побратимами та рідними, фотографуються з охочими. Біля пам'ятника Тарасу Шевченку майоріють прапори ОУН-УПА, жовто-блакитні, кримськотатарські та червоно-чорні. Цьогоріч до українських символів додалися і біло-червоні прапори - на підтримку Білорусі. Захід охороняють поліцейські. Чергують поліція діалогу та карети швидких допомог. В аудіоколонках звучать пісні гуртів "Ляпис Трубецкой" та "Kozak System".

"На Марші захисників я вперше. Сюди прийшла з друзями, щоб відсвяткувати незалежність України. Важко сказати, коли наша держава буде у повному складі. Відчуття, що не дуже скоро", - говорить студентка 18-річна Вікторія.

З гучномовців лунає заклик формуватись у колони. Близько 10 тисяч учасників організувались у 48 колон. Дистанції дотримуються, але масок у більшості немає.

Першими йдуть родини загиблих на війні з портретами своїх близьких. Хтось у вишиванках, а дехто у траурному одязі. На їхніх очах видніються сльози. За ними слідують рідні Героїв Небесної Сотні, воїни, які отримали поранення на Донбасі. Разом із ними - учасники з гаслом #Free. Вони підтримують фігурантів справи Павла Шеремета - Яну Дугарь, Андрія Антоненка та Юлію Кузьменко. Активісти викрикують: "Аваков - Чорт!". За ними йдуть військові з усіх областей України. Тримають прапори своїх частин.

Автор: Сергій Старостенко
  Колона військовослужбовців з Києва
Колона військовослужбовців з Києва

"У нас є свій парад. Якщо держава вирішила не проводити офіційний, то хай потім не розраховує на нашу підтримку. При такому керівництві цілісна країна не буде святкувати свою незалежність. Аби хоч втримати те, що залишилось. Ми бачимо, що президент і керівництво держави не хочуть згадувати про нас. В них бізнес в Росії, їм без різниці. На крові все, але їм це неважливо. Вони кажуть про мир будь-якою ціною, але такого миру нам не треба. Це не те, чого ми прагнули. За що гинули побратими, молоді хлопці? За перемир'я? Але все буде добре, бо ми будемо боротись!" - каже 43-річний Олег Петрович, військовослужбовець 95-бригади.

Окрему колону утворили понад тисячу ветеранів з величезним плакатом - "З незалежністю не жартують". Вони вигукують "Одна, єдина, соборна Україна!". Попереду цієї колони йдуть екс-президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, а також - Олександр Турчинов.

Автор: Сергій Старостенко
  Петро Порошенко з дружиною Мариною та генералом-лейтенантом ЗСУ Михайлом Забродським
Петро Порошенко з дружиною Мариною та генералом-лейтенантом ЗСУ Михайлом Забродським

Колони прямують до Майдану Незалежність. Вздовж вулиць захисників вітають люди у вишиванках та квітами. Вони разом з дітьми прийшли підтримати військових.

"Я прийшла сюди із вдячністю. Сама не воювала. Трішечки волонтерила в 2014 році. Ходжу на усі зібрання, що пов'язані із підтримкою армії. Дуже погано ставлюсь до того, що офіційного параду не проводять. Думаю, що святкувати Україна свою незалежність у повному складі буде нескоро. Спочатку треба повимикати російські телеканали,а не розколювати країну Степаном Бандерою", - розповідає 55-річна Вікторія Мар'янович.

Автор: Сергій Старостенко
  Люди підтримують Марш вздовж вулиць
Люди підтримують Марш вздовж вулиць

Деякі люди стають на одне коліно, щоб висловити свою вдячність. Учасники колони вигукують "Слава Україні". Кияни відповідають - "Героям Слава". Серед тих, хто прийшов підтримати марш - Уляна та Марко Супрун. Вони одягнені в чорних футболках з написом "Наші котики". Разом з іншими кричать "Слава! Слава! Слава!". Знімає акцію на смартфон колишній голова одеського "Правого Сектора" Сергій Стерненко. Ближче до 12 години починається дощ, проте учасників та глядачів ходи це не відлякує.

"Марш - це символ нашої незалежної України, опору російській агресії. Вважаю, що можна виділити раз на рік одну-дві години, щоб привітати і вшанувати наших захисників. Негативно ставлюся до того, що в нас нема параду від влади", - каже переселенець з окупованого Криму 37-річний Сергій.

Автор: Сергій Старостенко
  Фінал Маршу пройшов під гімн України
Фінал Маршу пройшов під гімн України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Марш захисників України прийшли десятки тисяч людей

Через 4 години Марш захисників закінчується. У центрі столиці учасники співають гімн і проводять віче. Активісти #Free підпалюють фаєри та рушають до Офісу президента з гаслом: "Шукайте справжніх вбивць".

Марш захисників проводиться другий рік поспіль, оскільки минулого року Володимир Зеленський скасував офіційний парад до Дня Незалежності. Організували акцію фонд "Повернись живим", Рух ветеранів України та понад 10 волонтерських об'єднань з усієї країни.

"Минулого року, на День Незалежності, ветерансько-військова спільнота вийшла на Марш Захисників України, чим впевнено увійшла до історії. За рік, що пройшов, у нас забрали майже все. Проросійські партії відкрито марширують містами, з усіх каналів віщають ватні пропагандисти, а карні справи на ветеранів відкриваються кожного тижня. Але ніхто не зможе забрати в нас один одного", - йшлося в анонсі заходу в Facebook.

Зараз ви читаєте новину «"На нашу підтримку влада хай не розраховує" - як у Києві пройшов Марш захисників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі