середа, 04 липня 2018 19:40

"Дивіться на кожен товар як на сміття" - киянка 5-й рік сортує відходи
14

Українці виробляють найбільшу кількість сміття серед європейців. Зокрема, кияни за рік – близько 600 кг на людину. До порівняння – мешканець Цюріха викидає 406 кг відходів. Такі дані пропонує Массачусетський технологічний інститут.

"Відсортовані відходи вже не сміття — це вторинний ресурс", - каже киянка 30-річна Олена Харченко. Вона працює PR-менеджеркою освітньої платформи для вчителів та вже 5 років сортує відходи.

Автор: Назарій Мазилюк
  Киянка Олена Харченко тримає пакет з відходами, які не переробляють. Такий збирається приблизно за місяць
Киянка Олена Харченко тримає пакет з відходами, які не переробляють. Такий збирається приблизно за місяць

"Для сортування я маю одне велике відро, - дістає з-під раковини білий пластмасовий контейнер з помаранчевою кришкою. - Тут у мене очищені відходи, які я точно знаю, що здам на переробку. Коли відро наповнюється, я відношу його на балкон та розкладаю сміття по ящиках".

Усі речі на кухні акуратно лежать на своїх місцях. На полиці в прямокутних горщиках стоять три невеликих кактуси.

"Окремо для відходів, які не переробляють, є ось такий маленький пакетик, - показує білу поліетиленову торбину, яка починає шурхотіти від рухів. - Наповнюється він, приблизно за місяць. Але поліетилен так чи інакше потрапляє у дім, тому свій пакет з пакетами теж маю".

Поліетиленовими пакетами Олена майже не користується. Замість них використовує полотняні сумки. Їх у неї з десяток різних кольорів.

"Сміття, яке ви хочете здати на переробку, обов'язково має бути очищеним, - дівчина показує нещодавно помиту консервну банку від корму для кішки Зосі. - Також його потрібно максимально ущільнити. Наприклад, пластикові пляшки потрібно стиснути, щоб переробники не возили повітря".

Сміття, яке ви хочете здати на переробку, обов'язково має бути очищеним

"Люди відносяться до своїх відходів, як до чогось огидного. З ними не хочеться мати справу. Викинув і не хочеш про них думати. Найбільше сміття ми приносимо з магазину. Загляньте у своє відро і подивіться, що ви викидаєте".

Йдемо повз спальну кімнату на балкон. Зося відразу підбігає до своєї будки, на якій написано "Міністерство не твоїх собачих справ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві відкриють ще одну станцію по переробці сміття

На балконі зліва стоять п'ять великих картонних ящиків. У кожному старанно відсортовані прозорі пластикові пляшки, скляні пляшки та контейнери з-під їжі з алюмінієвої фольги, металеві бляшанки, пакети типу Tetra Pak (пакети з-під молока й соку - Gazeta.ua) та папір. Праворуч стоїть ще один ящик. У ньому лежить сміття, яке Олена не впевнена чи переробляють.

Автор: Назарій Мазилюк
  У такі ящики Олена складає відсортовані відходи
У такі ящики Олена складає відсортовані відходи

"Чому я сортую? Я зменшую кількість полігонів. Не прощаюся з відходами на рівні: прийшла з магазину, викинула і забула про них. У нас довший цикл стосунків. Я їх здаю на переробку і знаю, що з них щось зроблять нове, - розповідає Олена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сміттєпереробний завод за мільярд гривень: що відомо

- Основна ідея — навіть не сортувати відходи, а зменшити їх кількість. Я до цього прагну. Варто дивитися на кожний товар, як на сміття, чи зможете ви його після споживання здати кудись? Чи воно, у кращому випадку, буде сотні років гнити на полігоні".

Знімає з мотузки для білизни два "випрані" поліетиленові пакети. Вони теж підуть на переробку.

Автор: Назарій Мазилюк
  "Випрані" поліетиленові пакети теж підуть на переробку.
"Випрані" поліетиленові пакети теж підуть на переробку.

Здавати відсортовані відходи можна в спеціальні пункти прийому. У столиці це ТОВ "Київміськвторресурси" (Зелено-жовто-чорні кіоски - Gazeta.ua). Це найбільша мережа у столиці. Вони мають близько 45 пунктів прийому в Києві. Там за вторинну сировину платять.

"Я не засуджую тих, хто не сортує сміття. Люди давно готові до цього, але бракує умов, - каже Олена. - Коли я перший раз у 2013 понесла сміття на пункт прийому, то добиралася до нього близько 40 хв. Напакували з подругою великі рюкзаки. Він виявився зачиненим. От такий облом у перший раз. Все б намарно, якби на тому пункті не побачила нашкрябаний великий напис "Коли ви вже будете відкриті?!!". І я подумала, люди не могли написати цього з першого разу, вони теж заморочилися і не полінувалися прийти сюди як мінімум двічі, я не одна така".

Люди давно готові сортувати, але бракує умов

Також вторсировину приймає громадська організація "Україна без сміття". Мають у Києві три станції сортування. У кінці червня вони відкрили нову на вул. Саперно-Слобідській, 25. Інші знаходяться на вулицях Михайла Максимовича, 8 та Петра Калнишевського, 2. Сюди можна віднести до 40 видів сміття безкоштовно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні видали дитячу книгу з переробленої упаковки з-під напоїв

"У крайньому випадку, відсортоване сміття можна поставити біля смітника, і безхатьки віднесуть його замість вас, - каже киянка. - Звісно, таким чином вони завдають збитків компаніям, що встановлють сміттєві баки у дворах й розраховують на цінну сировину. Якщо ви запитаєте, що сортувати, то просто подивіться, що приймають. Від того і відштовхуйтеся".

Автор: Назарій Мазилюк
  Такими полотняними торбами можна користуватися замість поліетиленових пакетів
Такими полотняними торбами можна користуватися замість поліетиленових пакетів

Виносимо ящики на вулицю. До станції "Україна без сміття" на вулиці Саперно-Слобідській їдемо на таксі. Водій здивованим поглядом оглядає коробки та мовчки допомагає їх завантажити. У багажник поміщаються 4 ящики, інші 2 ставимо в салон. Їдемо до пункту прийому 15 хвилин.

На стіні при вході на сортувальну станцію намальоване графіті великої риби. Голова виглядає природно, а решта тіла складається з пластикових пляшок і пакетів. Через них від хвоста залишився тільки скелет.

Нас зустрічає високий хлопець у синіх шортах та сорочці. На голові кепка, повернута назад.

"Ми приймаємо сміття з 2-ї години, - говорить він. На годиннику 13:15. - Але заносьте в середину, відсортуємо".

Автор: Назарій Мазилюк
  Станція сортування "Україна без сміття"
Станція сортування "Україна без сміття"

У просторому приміщенні під високими стінами стоять поліетиленові двометрові контейнери для різних видів сміття. На кожному позначка, які відходи і куди класти.

Сортувальник показує нам, у який ящик потрібно викинути потрібне сміття.

Проте не все вдається переробити:

"Ось такі обгортки від цукерок з алюмінієвим шаром усередині не переробляються. Їх ми викидаємо в контейнер під назвою "Інший пластик". Також не переробляють продукти без спеціального маркування".

Автор: Назарій Мазилюк
  На станції вам допоможуть відсортувати сміття у правильні контейнери.
На станції вам допоможуть відсортувати сміття у правильні контейнери.

У приміщенні немає неприємного запаху. Постійно чути шурхіт пластику та пакетів — на станції перебирають відсортоване сміття з офісів. Виявляється, прозорі пластикові пляшки ділять на сині і білі, а папір поділяється ще як мінімум на 3 види, пояснюють.

"Найбільший спротив людей в тому, де облаштувати місце для сортування вдома та куди його віднести. Коли це упорядкувати — стає простіше", - розповідає Олена висипаючи ящик з металевими бляшанками в спеціальний контейнер.

Ентузіазм багатьох людей закінчується на пункті "куди віднести відсортоване сміття?"

"Ентузіазм багатьох людей закінчується на пункті "куди віднести?". Біля будинків зазвичай немає окремих баків, де ти можеш все відсортувати. А найбільші сортувальні станції або пункти прийому дуже далеко. Мені приносить багато незручностей, куди відвезти відсортоване. Але я продовжую це робити. В ідеалі, у підвалі кожного будинку має бути така сортувальна станція. Щоб я спустилася і розклала все по ящиках. Потім приїхала спеціальна машина і все це забрала".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смітник пахне літом: 7 речей, які варто запозичити у британців

Від 1 січня 2018-го року Закон "Про відходи" зобов'язує всіх сортувати та розподіляти сміття. Проте з боку влади крім цього закону нічого не зроблено. У дворах досі стоять смітники, в які люди викидають усе сміття.

Автор: Назарій Мазилюк
  Олена здала всі відсортовані відходи та спокійна за те, що з них зроблять щось нове.
Олена здала всі відсортовані відходи та спокійна за те, що з них зроблять щось нове.

"У цьому процесі важлива зміна моделі поведінки. Під час освітнього проекту "Стале домогосподарство" для родин три роки тому я розмовляла з послом Швеції. Він розповідав, що у них теж не одразу всі сортували, згодом це стало навіть модним. І якби його діти побачили, що він викинув не на своє місце сміття, то згорів би від сорому", - говорить Олена.

Тільки 5% усього сміття потрапляє на переробку в Україні. Решту вивозять на офіційні та стихійні сміттєзвалища. Сміття там гниє та отруює навколишнє середовище.

Зараз ви читаєте новину «"Дивіться на кожен товар як на сміття" - киянка 5-й рік сортує відходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі