середа, 26 лютого 2020 09:10

Як виживає найстаріший гірськолижний курорт Славське та скільки тут коштує відпочинок
32

Туристи готуються підніматись канатною дорогою на гору "Високий Верх"
Фото: Ірина Левицька
Спуск з гори "Високий Верх" триває 40 хвилин. Це найдовша канатна дорога в Україні.
На горі "Високий Верх" активно катаються від ранку до післяобіду, аби не заблукати у сутінках
Ціни у колибі на горі, як у ресторані в центрі селища
У колибі на вершині тепло, тож можна зігрітися і поїсти гарячої грибної юшки або карпатського бограчу чи посмакувати глінтвейном

- Панікьорша - то не моя історія. Єслі дівчина мені каже, шо вона лиж не любить, на веліку не катається по горбах, то скучно мені з нею. Їздив з такою минулої неділі сюда. То їй холодно, то вітер в очі, то глінтвейну їй 5 раз купи по 45 гривень, - розповідає 28-річний Сергій Мущук з Хмельницького співробітнику 29-річному Олегу Гринько. Стоять у черзі на крісельний витяг туристичного комплексу "Захар Беркут" на гору Високий Верх. Сергій підходить до квиткової каси вже на лижах. У руці крутить спеціальні сонцезахисні окуляри. Обоє у непродувних куртках і таких же зручних штанах. Мають вже повне екіпірування - лижі, палки, черевики, гумову накладку на поясницю, шоломи.

Найстаріший гірськолижний курорт України у селищі Славське розташований за 140 кілометрів від Львова поблизу міжнародної траси Київ-Чоп. Славське лежить майже на стику трьох областей - Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської. Має залізничну станцію, через яку пряме сполучення з Києвом, Одесою, Дніпром та Харковом. Курсують також чотири потяги міжнародного сполучення. Основні лижні траси тут є на горах Високий Верх (1242), Тростян (1232 м), Погар (857 м), Менчил 1072 м).

Автор: Ірина Левицька
  Підйом на гору "Високий Верх" триває 40 хвилин. Це найдовша канатна дорога в Україні.
Підйом на гору "Високий Верх" триває 40 хвилин. Це найдовша канатна дорога в Україні.

У черзі на витяг об 11 годині в неділю - до двох десятків людей. Ще стільки ж катаються на санках у підніжжі гори.
- Щоб надіти лижі нада буде сильно вперед нахилиться і зробить отак ногами туда-назад, щоб почувствувать кінець ботінка. Єслі в тебе пальці не сильно ходять, то добре закріпив, - пояснює другові Сергій.

- Я як дєвочка в цій рожевій куртці з ромбіками, - сміється Олег. - Брали одяг на прокат по 100 грн на день, - розповідає нам. - За лижі і палки віддали 120, хоч і по 100 були як далі пройтися. Взяли скі-пас за тригодинне катання по 500 гривень, бо нині неділя. На проживання не витрачалися, зранку приїхали блакаром, ввечері так поїдемо. Добре, що вміємо кататися, година з інструктором вартує в середньому 500 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група лижників травмувалась у Карпатах

  На гору можна виїхати снігоходами і квадроциклами
На гору можна виїхати снігоходами і квадроциклами

Біля нас зупиняється чоловік на снігоході у шоломі.

- Хлопці, дівчата, їдемо на гору на снігоході. 15 хвилин туда, гуляєте, фоткаю вас і спускаємось, або хочете можете брати квиток на канатку донизу, - пропонує інструктор Володимир. За таку поїздку візьме 500 гривень з двох людей. На дальшу гору - 1000 гривень. За такі ж катання на квадроциклі візьме 2200 гривень і 2500 грн, якщо пара їде окремо від інструктора.

- Та що зроблю, хлопці. Квадроцикли дорогі. Ви подумайте, поки не заплатили за канатку.

"Чайочки, грибочки" - перекрикує його продавець з сувернірної ятки поряд. Пропонує збори карпатських трав та грибів по 50, 100 гривень.
- Як неділя, то трохи маю клієнтів. П'ять компаній точно вожу. В будні сутужніше, бо я тут не один такий, - продовжує інструктор Володимир про заробітки.

- На відміну від більшості сусідніх курортів цього року постійно був сніг і сезон доволі хороший. Відкрили його 29 грудня, торік - 16 грудня, але теж непогано, - каже телефоном директор гірськолижного курорту "Захар Беркут" Роман Шийко.

- Від 2014-го туристів побільшало, бо їздять в Карпати замість Криму. Улітку канатна дорога навіть піднімає більше людей на 20 відсотків, ніж взимку. Це пов'язано також з довшим світловим днем.

Каже, комплекс збирається також встановлювати гармату для штучного снігу.

- Найскладніше - організувати виведення води на висоту, купівля гармати - то тільки верхівка айсберга. Наразі йдуть судові справи зі Славською об'єднаною громадою. Землі призначені для рекреаційного користування віддали на сільське господарство новому інвестору. Там розташовані наші витяги. Поки вирішуємо суперечки, то про гармату не йдеться.

Автор: Ірина Левицька
  Прогулянка на конях на горі вартує 50 гривень за 200 метрів
Прогулянка на конях на горі вартує 50 гривень за 200 метрів

***

Пів Львова російською говорять і з Тернополя приїжджають тоже такі

- Дєвушка, щьот!
- Ще чаю?
- Щьот, говорю! - повторює до офіціантки жінка у ресторані в центрі селища. Тут подають карпатські страви бограч, грибну юшку, банош, готують шашлик і навіть запікають дичину. Є найбільш розповсюджені салати "Цезар", "Грецький" тощо та десерти. Гарячі напої та горня кави вартує 40-60 грн. Глінтвейн - 40 грн. За чай, капучино, порцію картоплі по-селянськи з квашеною капустою та шашлик зі свинини вагою 360 грамів платимо 350 гривень.

- Ми из Одессы. Очень любим кататься. Каждый год сюда приезжаем, поезда хорошо ходят, - розповідає Лариса Купчинська, 58 років. Завершують обідати з чоловіком і сином та сімейною парою друзів з донькою за сусіднім столиком. Крім нас, у ресторані на першому поверсі немає відвідувачів.

***
- То вже зараз не поймеш, де наші, де рускі. Пів Львова російською говорять і з Тернополя приїжджають тоже такі. Звідти основна маса туристів. До війни ще з Донецька, Луганська були, - говорить працівник готелю "Наталі" в околиці Славського, Михайло. Тут одночасно можуть розмістити півсотні туристів. Номер зі зручностями на двох та зі сніданком і вечерею коштує 800 гривень за ніч. Розташований готель на присілку біля Славського, у самому селищі ціни за аналогічне помешкання стартують від 1000 гривень.

Чоловік відчиняє нам ворота, проводжає до виїзду.

- Трохи є туристів. Ото на вихідні автобусом компанія з 25 чоловік приїхала. Вдень на лижах, вночі банька, посиділи собі в їдальні, музику врубали. Зима тепла, але сніг в горах все є, можна кататись. Але що ж, відколи Буковель побудували, то в нас відчутно людей поменшало. В більшості їдуть ті, які поїздами добираються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У храмі УГКЦ знищили автентичні розписи початку ХХ ст.

До центру Славського машиною їдемо 7 хвилин. Минаємо залізничний і автовокзал, уздовж яких розташовані сувенірні ятки. Тут пропонують вироби з натурального хутра, вовни, шкіри та дерева. Ще посуд, прикраси, а також рахат-лукум з назвою "Солодощі Карпат" а також набори популярних наливок та домашнє вино. Ціни від 30 гривень за дерев'яний гребінець для волосся, до 600-1000 за одяг, сумки, килими.

У кованій хвіртці невеличкого двору з двоповерховою садибою зустрічає господиня 38-річна Галина. Одягнена у вовняну безрукавку і джинси порвані на одному коліні Тримає сміттєвий пакет.

- Вибачайте, що я так. Якраз прибираю, люди виселилися. Поки сонце, то так ходжу роздіта, бо на вулиці аж 6 градусів тепла, - говорить жінка.

З чоловіком здають туристам будинок в якому живуть і самі - максимум поселяють 10 осіб. За кімнату на двох беруть 1200 гривень взимку. Включають дворазове харчування.

- Ми в центрі, то постійно є люди. Зима, літо, є сніг, нема снігу, дощить. Близько до вокзалу, до двох витягів, а на третій по прямій 5 км. З того і живем - по тисячі доларів з чоловіком точно заробляємо, але й половину вкладаємо в ремонти і меблі. Найчастіше до нас приїжджають сімейні пари з дітьми. Чоловік зробив за хатою хороший дитячий майданчик, ще пропонуємо сауну, мангал. Вже по кілька років до нас їздять. А ви кімнату не шукаєте?

Лише 10% підприємців у Славському зареєстровані і працюють легально

Звідси навпростець до селищної ради 500 метрів. Розташована на горбку, так що будівлю добре видно з паралельних вулиць.

Автор: Ірина Левицька
  На Славській селищній раді встановлені два прапори: червоно-чорний і синьо-жовтий з іншого боку
На Славській селищній раді встановлені два прапори: червоно-чорний і синьо-жовтий з іншого боку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Карпатах туристи застрягли на підйомнику

- Тут був найвідоміший гірськолижний курорт у радянські часи. І навіть є старі фото, з яких знаємо, що тут каталися на лижах ще за Австро-Угорщини. На початку 70-х років відкрили базу "Динамо" при Міністерстві внутрішніх справ. Усе старше покоління вчилось тут кататись на лижах. Тростян був єдиною сертифікованою горою, де можна було проводити міжнародні гірськолижні змагання. Тоді й почався розвиток Славського. Є залізнична станція. Та й витягів багато. Коли тут на початку 90-х фунціонувало одночасно 5 нових витягів, то вони конкурували зі старими бугельними довжиною до кілометра у Яблуниці, Подобовці та кріселкою у Ворохті. А на вихідних зі Львова їздили додаткові дві електрички майже без зупинок. Їх так і називали - "сніжні поїзди". Тоді й почали відкриватись усі приватні садиби. Тепер їх не менше пів тисячі. Витяги працюють і досі, але порівняно з Буковелем вони дуже застарілі. "Захар Беркут" хіба відкрився близько 10 років тому новий, - розповідає заступник голови Об'єднаної громади Олег Даниляк. Розмові у його кабінеті на 2 поверсі перешкоджає гуркіт від ремонту у коридорі. На першому поверсі працює Центр надання адміністративних послуг.
Автор: Ірина Левицька
  Заступник голови Славської ОТГ Олег Даниляк
Заступник голови Славської ОТГ Олег Даниляк
Зауважує, лише 10% підприємців у Славському зареєстровані і працюють легально.

- Основні доходи громади - від податків фізичних осіб. А недоотримуємо від 3 до 5 мільйонів туристичного податку. А ще ж не платять податки в місцевий бюджет і нелегально працевлаштовують. А з початку двотисячних, коли відкрився Буковель (гірськолижний курорт з 16-ма витягами. У 2012 визнаний у світі, як такий, що найшвидше розвивається. - Gazeta.ua), туристів у нас суттєво поменшало. Тепер туристів у нас більше влітку. А зимовий гірськолижний курорт буде розбудовувати новий інвестор ПАТ "Концерн Галнафтогаз". Вже заплатив 200 мільйонів податків у місцевий бюджет. На них робимо дороги, ремонтуємо школу, лікарню. За три роки тут має бути збудований повністю новий курорт. Зараз вирішують поки земельні питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали популярні курорти, де відпочивають українці

В середньому відпочинок у Славському упродовж двох ночей і трьох днів на двох осіб вартує приблизно 6 тисяч гривень. Двомісний номер в помешканні на околиці з санвузлом і телевізором коштує 800 гривень за ніч. Таксі на усі витяги від вокзалу - 150 гривень. По селищу можна сторгуватися за 100. Одяг і спорядження для катання на лижах разом зі скі-пасом на 3 години вийде 1500 гривень. З інструктором - більше двох тисяч. Фінська сауна 200-400 гривень за годину, але у більшості садиб послугу пропонують не менше, ніж на 2 години. Чан з ароматами карпатських трав - близько тисячі гривень як для двох осіб, так і для компанії. Якщо дворазове харчування включене у вартість номеру, то повноцінний обід на двох карпатськими стравами приблизно 500 гривень. Глінтвейн - 40-50 гривень. Кава - від 20 до 60 гривень.
Автор: Ірина Левицька
  Туристи їдуть двома квадроциклами на гору Ільза. За годинне катання заплатили 2500 грн
Туристи їдуть двома квадроциклами на гору Ільза. За годинне катання заплатили 2500 грн
Попит на гірськолижний відпочинок в Україні торік помітно впав через безвізовий режим із Євросоюзом і відтоком українських туристів за кордон, а також через введення воєнного стану в низці областей.
Зараз ви читаєте новину «Як виживає найстаріший гірськолижний курорт Славське та скільки тут коштує відпочинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі