Ексклюзиви
четвер, 26 липня 2018 10:47

"Жодні подачки не замінять рідних" - чиновник про Скнилівську трагедію

До 16-ї роковини Скнилівської трагедії Львівська міська рада виплатить родичам загиблих разову соціальну допомогу - по 2 тис. грн. На це виділили 96 тис. грн. Постраждалим на Скнилівському летовищі Львів надає допомогу майже 10 років. Її розмір залежить від фінансової спроможності міста.

Про це Gazeta.ua розповів начальник управління соціального захисту Львівської міськради Ігор Кобрин, 34 роки.

Автор: city-adm.lviv.ua
  Ігор Кобрин - начальник управління соціального захисту Львівської міськради
Ігор Кобрин - начальник управління соціального захисту Львівської міськради

Про які соціальні потреби потерпілих у Скнилівській трагедії вам відомо? Як їх вирішуєте?
- Минулого року потерпілі на Скнилові потребували грошей на лікування. Управління соціального захисту виділило їм по 10 тисяч гривень.
Ми контактуємо з представниками громадської організації "Скнилівська трагедія". Нині її очолює Іван Куц. Він втратив двох дітей під час трагедії, досі важко переживає це. Наступного тижня буде нарада, у якій Іван Іванович також братиме участь.

Крім фінансової підтримки, проводимо просвітницьку роботу. Встановлюємо пам'ятні знаки. 27 липня відбудеться пам'ятна хода до роковин подій на Скнилівському летовищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд виправдав чотирьох генералів Скнилівської трагедії

У 2016 році Європейський суд із прав людини розглянув два позови щодо Скнилова. Державу Україну не визнали винною. Але суд зобов'язав виплатити родичам однієї родини 3600 євро компенсації. Потерпілі досі не відчувають, що справа закінчилась справедливо.

- Я не маю права коментувати це питання. Та скажу, що його потрібно розглядати комплексно. Це проблема і військових, і міста, й області, і держави в цілому. Це ж не був спланований теракт проти свого населення. Та й інформацію про катастрофу ніхто не приховував.

Однак жодні подачки від держави не замінять потерпілим того, що у них забрала трагедія. Єдине, що ми можемо, - зробити так, аби люди не потребували цих "подачок". У державі потрібні зміни, і не лише у питаннях соціального захисту. Рівень життя громадян треба підвищувати та дати можливість у будь-якій ситуації відстояти свою правоту.

27 липня 2002 року під час авіашоу на військовому аеродромі "Скнилів" у Львові на глядачів упав винищувач СУ-27. Загинули 77 людей. Винними у катастрофі визнали пілотів.
Сім'ям постраждалих виплатили від 10 до 100 тис. грн. У Європейському суді з прав людини розглядали 33 справи про компенсації. У 2016 році ЄСПЛ прийняв рішення щодо двох скарг - "Сім'я Міхно проти України" та "Світлана Атаманюк та інші проти України", визнавши їх необґрунтованими. Пояснив це тим, що Україна не приховувала цього інциденту та провела повне розслідування.

Зараз ви читаєте новину «"Жодні подачки не замінять рідних" - чиновник про Скнилівську трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути