понеділок, 17 червня 2019 22:33

Зеленський буде старатися розвалити державу — Забужко

  Оксана Забужко у Вінниці: "Якщо нам першим випадають виклики, це означає, що ми значно сильніший народ, ніж про себе думаємо". Фото: gazeta.ua
Оксана Забужко у Вінниці: "Якщо нам першим випадають виклики, це означає, що ми значно сильніший народ, ніж про себе думаємо". Фото: gazeta.ua

16 червня, під час презентації власних творів у Вінниці, українська письменниця Оксана Забужко зачепила тему місця України та народу у становленні держави.

Зокрема, вона зазначила, що українцям слід перестати вважати Україну островом.

"Я розумію, що ми на фестивалі "Острів Європа", але давайте перестати вважати Україну островом, — каже письменниця публіці — Треба перестати думати, що українці — найнещасніший та найдурніший народ у світі. Аж ніяк. Це проблеми, про які ми говоримо сьогодні переживає Україна, вони загальноцивілізаційні".

За її словами, ми — фронтир. Ми перші. Бо за Божим задумом... Якийсь сценарист, або розумна організація на землі все ж таки існує, історія має сенс. Інакше, що ми тут всі робимо? Якщо ми фронтир, якщо нам першим випадають виклики, це означає, що ми значно сильніший народ, ніж про себе думаємо.

Нам вбивали той комплекс меншовартості, що досі собі не довіряємо

Події 21 століття мають в цьому переконати. Але нам стільки разів вбивали той комплекс меншовартості, що досі собі не довіряємо.

"Приїздять західні інтелектуали до нас і кажуть: "Ні один народ не витримав би на дистанції одного покоління два майдани, фактично три, рахуючи перший у 1990 році". Зрештою, він став поштовхом до розпаду Радянського Союзу", - додає пані Оксано.

Ми ще все думаємо, чи вистачить нам сил, і щось тепер коли Зеленський. Вони ж будуть старатися розвалити державу й інституції? Так, вони будуть це робити. Але ми ж для цього? Давайте перестати сприймати себе як об'єкт експерименту. Треба сприймати себе як суб'єкт історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Письменник має бути добрим псом" — Забужко на "Острові Європа"

"Острів Європа" заснований українськими літераторками Катериною Калитко й Анною Вовченко 2015-го. Проект покликаний артикулювати здобутки "малих" і "камерних" літератур Європи (Центрально-Східна Європа, Балкани, Середземномор'я та інші регіони, а також творчість мігрантів) та їхній зв'язок із українським історико-культурним контекстом.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський буде старатися розвалити державу — Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі