Ексклюзиви
середа, 30 квітня 2014 16:49

Замок біля річки та середньовічна папірня: що подивитися у Радомишлі
25

Прекрасна ідея для одноденної подорожі цікавими місцями неподалік від Києва — відвідання історико-культурного комплексу в місті Радомишль, що на Житомирщині. Від Києва до Радомишля — близько 1,5 години їзди автівкою.

У цій мальовничий місцині реконструювали середньовічний замок, а в ньому — паперову фабрику, або як її називало місцеве населення — папірню. Її звели в цьому місці 1612 року, і саме тут вперше в центральній Україні почали виготовляти папір. Його використовували в основному для друку церковних збірок. Заснував паперову фабрику архімандрит Києво-Печерської Лаври Єлисей Плетенецький. У підвалі замку для відвідувачів працівники у стилізованих середньовічних костюмах відтворюють процедуру, як саме виготовляли папір сотні років тому.

У замку відкрили також і музей домашньої ікони. Експозицію з понад п'ятьма тисячами ікон відома лікарка Ольга Богомолець збирала понад 15 років. Після цього віддала колекцію в музей. Є тут і багатометрові домашні іконостаси, і невеличкі подорожні ікони, які брали із собою козаки на поле битви. Також - древні гуцульські ікони зі складними візерунками. Експонати розташовані у відповідності до областей, де ікони писали кожен по-своєму, із притаманними регіону особливостями. Є навіть ікони, писані на матеріалі, яким люди користувалися ще перед широким ужитком скла — на шліфованій слюді. Історики кажуть: подібні експонати особливо цінні тим, що в древні часи люди не обмежували себе художніми канонами, і тому писали ікони із пережитого в буденності. Вони змальовували з рідних і друзів, проте часто придумували образи й самі.

Територія історичного комплексу - гарне місце і для неспішних прогулянок. По всій території відвідувачі натрапляють на древні скульптури, розташовані як в середині замку, так і на зовні. Особлива принада Радомишлю — унікальний 4-тонний пам'ятник посередині річки, встановлений на честь засновника папірні Єлисея Плетенецького. Тут цвітуть магнолії та лілії, ростуть рідкісні дерева, а затишна річка з водоспадами і озером підніме настрій і допоможе відпочити від шумного мегаполісу.

Зараз ви читаєте новину «Замок біля річки та середньовічна папірня: що подивитися у Радомишлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути