понеділок, 27 травня 2019 13:50

За 5 років у Більську знайшли предмети з різницею у віці в 35 століть - їх показали на виставці
15

Прикрасу з кістки, декоровану скіфським звіриним стилем, показали на виставці Більських знахідок
Фото: Оксана Дорошенко
У Котельві відкрили виставку знахідок Більського городища 2014-2018 років
Золоті прикраси скіфської доби показали на виставці Більських знахідок
У Котельві відкрили виставку знахідок Більського городища 2014-2018 років
У Котельві відкрили виставку знахідок Більського городища 2014-2018 років

У селищі Котельва на Полтавщині відкрилася виставка "Гелон: нові відкриття та знахідки". Представили артефакти з Більського городища за результатами розкопок 2014-2018 років. Датовані предмети від неоліту до козацького бароко, а це понад 35 століть різниці.

Про виставку Gazeta.ua розповіли в історико-культурному заповіднику Більськ.

Усього показали майже 300 експонатів. Їх знайшли під час археологічних розкопок на території Більського городища. Деякі дослідники дотримуються думки, що саме тут було розташоване легендарне скіфське місто Гелон.

"Експонують предмети від доби неоліту до нового часу. Найдавніші знахідки - кам'яний ніж, датований XX-XVIII ст. до н.е., та уламки кераміки катакомбної культури, це доба неоліту. Найновіші - кахлі в стилі козацького бароко з Куземенського укріплення, датовані XVII-XVIII. Є ще кілька давньоруських предметів. Решта знахідок - скіфської доби", - розповіла молодший науковий співробітник історико-культурного заповідника "Більськ" Оксана Дорошенко.

Автор: Оксана Дорошенко
  Золоті прикраси скіфської доби показали на виставці Більських знахідок
Золоті прикраси скіфської доби показали на виставці Більських знахідок

В експозиції також є золоті та бронзові прикраси, елементи скіфської зброї, бронзове дзеркало, елементи глиняних амфор, а також цілий глиняний посуд.

Древній майже цілий горщик знайшла 2017 року експедиція директора Музею археології Харківського університету імені Каразіна Ірини Шрамко. До цього подібний цілий посуд знаходили лише на території Західної України. Археологи кажуть, що амфори та глечики - предмети античного імпорту. Адже скіфи ще не знали гончарного круга.

Ще одну унікальну знахідку зробила експедиція старшого наукового співробітника Інституту археології НАНУ Дениса Гречка. В похованні воїна виявили керамічний посуд з Херсонесу, який в ті часи не міг бути предметом імпорту. Ймовірно, його захопили як трофей або привезли як подарунок у Скіфію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розкопали золото Скіфського періоду

Деякі знахідки показали на виставці на фото - предмети на реставрації. Це, зокрема, шкіряний пояс воїна та блюдо, виготовлене з рогу лося, одна з найцінніших знахідок. Серед золотих прикрас виділяється краплеподібний елемент діадеми заможної скіфянки.

На виставці можна побачити експонати з фондів історико-культурного заповідника "Більськ", Харківського музею археології університету ім. Каразіна та Полтавського краєзнавчого музею.

Виставка "Гелон: відкриття та знахідки" діятиме до 7 червня в палаці дозвілля "Скіфія" в Котельві. Після її завершення артефакти повернуть у музеї.

17 червня на території Більського городища в Котелевському районі стартує ювілейна V Міжнародна літня польова археологічна школа. Участь у проекті можуть взяти всі охочі.

Зараз ви читаєте новину «За 5 років у Більську знайшли предмети з різницею у віці в 35 століть - їх показали на виставці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають