понеділок, 16 листопада 2020 18:41

"Вже не лякає ні хаос в країні, ні придурки при владі, ні коронавірус" - як у Львові пройшов карантин вихідного дня
7

В "Сільпо" ТЦ "Семицвіт" багато покупців. Усі в масках.
Фото: Анна-Лілія КОКОРА
ТЦ "Арсен" на Сихові відкрили після реконструкці тиждень тому. Біля входу черга більш ніж на 20 м.
Біля входу в ТЦ "Семицвіт" - охоронець. Міряє температуру, та пускає відвідувачі по-двоє.
Стоянка біля найбільшого "Епіцентру" у Львові - майже пуста. Зазвичай, щоб запаркувати авто тут потрібно чекати.
В "Епіцентр" пускають лише покупців, які зробили замовлення онлайн.

11 листопада в Україні запровадили "карантин вихідного дня". По суботам та неділям працюють лише продуктові магазини, аптеки, ветаптеки, СТО, заправки та громадський транспорт. Заклади громадського харчування працюють лише на виніс, або доставку.

Мер Львова 52-річний Андрій Садовий не погодився з рішенням уряду. 13 листопада оголосив усі вихідні до кінця місяця в місті – робочими днями.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  В "Епіцентр" пускають лише покупців, які зробили замовлення онлайн.
В "Епіцентр" пускають лише покупців, які зробили замовлення онлайн.
В суботу, 14 листопада автомобільна стоянка біля найбільшого "Епіцентру" у Львові на вулиці Богдана Хмельницького майже пуста. Зазвичай, щоб залишити своє авто біля гіпермаркету, потрібно довго шукати місце. Усі входи всередину – закриті, окрім центрального. Біля дверей - працівники у формі з логотипом та в масках. За кілька метрів – черга. Відвідувачі кажуть, що стоять уже пів години, щоб увійти в магазин.

- Всередину пускаємо тільки на видачу онлайн-замовлень, - пояснюють працівники.

- А раніше цього сказати не могли? – обурюється чоловік у зеленому пуховику та з сумкою через плече. – Герої. Кричали, що працюватимуть усі вихідні. Героїзм закінчився?

- Замовляйте на сайті. Тоді заберете товар, - спокійно відповідає працівник магазину.

- Мені матрац треба купити. Як я його на сайті попробую? Деб**и, - дядько розвертається і йде до свого автомобіля.

Люди з черги розходяться. Біля входу залишаються лише троє покупців, які чекають видачі онлайн замовлення.

Навпроти "Епіцентру" – радіоринок. Теж закритий.

- Усі ті рішення уряду – фігня. Нічого з того добре не вийде, - 27-річний Андрій заправляє свій автомобіль Audi A6 чорного кольору на заправці неподалік будівельного гіпермаркету. Прізвища не називає. – Мене вже не лякає ні хаос в країні, ні придурки при владі, ні коронавірус. Добре, що роботу маю. Бо спробуй виживи без грошей. Тест – і той, без грошей не зробити. Мовчу про лікування. Товариш захворів на Covid-19, витратив маже 50 тисяч Пив і антибіотики, і гормони, і купу вітамінів. В лікарню не забрали, хоч мав серйозну пневмонію. Три тижні температура висока трималась. А він з дому майже не виходив. Носив маску. Лиш за продуктами і сміття виносив. Заразився, коли маршруткою їхав зустрічати посилку від мами з Італії. А тут тримайте "карантин вихідного дня". Тобто в робочі дні він спить, а на вихідні вилазить?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніде горілки випити. Навіть "Епіцентр" запресували" - як проходять у містах перші карантинні вихідні

Ринок району Рогатка, неподалік Високого Замку, теж закритий. Працює лиш один продуктовий магазин.

- Зранку була поліція. Десь в началі 10-го. Перевіряла чи работає ринок, чи нє. Почали мені висувати притензії чого це я открилась, - 56-річна Віра Резнікова наливає у паперове горнятко каву з апарату. На обличчі, під носом, марлева маска.

- Садовий оголосив вихідні - робочими. Але тим поліцейським, шо? Лиш би робити видимість роботи. А коли треба – їх нема, - каже покупець у довгому чорному плащі та в коричневому кашкеті. Його маска також під носом. Передає Вірі Олександрівній 60 грн. Бере каву та коробку цигарок Marlboro. – Людям треба працювати. Бо той карантин виснажив фінансово всіх. Купа без роботи полишались, в державі бєзпридєл такий, як в дев'яностих. З голоду повмираємо, поки той вірус поборемо.

Чоловік махає рукою і виходить з магазину.

- Прийшли зранку, коли я вже открила магазін, і давай мені штрафом махать. А я кажу їм, що в мене продуктовий, я - проста продавщіца. А вони "так магазин на території ринку". Ну да, на території. Але вхід не з ринку. Ругалась з ними десь пол часа. Ну і вони ушлі потім, - додає продавчиня.

Не бачить ніякого сенсу в "карантині вихідного дня", стверджує.

- Бачать, шо всьо к чьорту котітса, і прідумалі таке. Нічого той карантин весной не помог, і зараз не поможе. Люди хочуть бути людьми. Отдихать, ходить в гості, гулять. От вони би нормально пояснили – нашо ті маски носити, нашо карантин ввадіть, всьо би було по-другому. Якби самі роздали маски вулиці, под'єзди дезінфікували, то всі би задумались, шо той каронавірус – шось страше. А вони, шо? Володька – маски не носе. Їздить по країні і вручає всім награди. Дороги будує. В ресторан ходе, поки люди в квартірах страдають. А мав би бути примєром. І ненада мені казати, що він боліє. Не боліє. Іспугався народу і виборів в Америці. Придурюється, шоб пожалєлі.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Ринок району Рогатка біля Високого Замку теж зачинений. Працює лише один продуктовий магазин.
Ринок району Рогатка біля Високого Замку теж зачинений. Працює лише один продуктовий магазин.

Біля торгового центру "Арсен", на Сихові, який відкрили після реконструкції минулих вихідних, черга більш ніж на 20 м. Люди не дотримаються дистанції, частина – без масок.

- Мені до цього магазину найближче. Кілька місяців ходила на "Шувар" скупляться. Було дуже незручно. А нині "Шувар" не працював зранку, то прийшла сюди, - львів'янка 32-річна Марія стоїть у черзі перед входом. Маска у жінки натягнута на підборіддя. Тримає за руку доньку Меланью. Їй 4 роки. Дитина без маски.

- Я не працюю, а чоловік – їздить в офіс, як виходить. Він – помічник бухгалтера в великій мережі аптек. Має гарну зарплату, то можемо позволити карантинити. Ще в березні забрала малу з садочку. Сиділи увесь час в хаті, раз в день виходили за продуктами та трохи пройтись по району. Щоб зовсім не чокнутись і чоловіку не мішати працювати. Дуже багато знайомих перехворіло. Ніхто не вмер слава Богу. Тиждень тому, моя баба відклигала. А їй вже 76. Переживала, що помре, але чемно виконувала всі вказівки лікаря. Хоч тест їй робили, вже коли пневмонію побачили на рентгені. На КТ так і не попали. Черга була страшна.

Жінка каже, що "карантин вихідного дня" – погане рішення.

- Перехворіємо всі. Хтось важче, хтось легше. І чим більше перехворіє – тим краще. Буде колективний імунітет. А тоді вже й прививки будуть. Ну такі реалії, що поробиш. А ті нововведення вб'ють бізнес. І так біда з економікою, то певне треба ще її добити, - Марія заходить в відновлений комплекс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин вихідного дня: на Київщині за добу зловили 85 порушників

Біля "Семицвіту", ТЦ на вулиці Тараса Шевченка у Львові, теж черга. При вході – охоронець. Міряє відвідувачам температуру та контролює кількість людей всередині. Пускає лише по-двоє, після того, як з магазину хтось виходить. Та в "Сільпо", що на першому поверсі – людей багато.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Біля ТЦ "Семицвіт" на вулиці Шевченка - теж черга.
Біля ТЦ "Семицвіт" на вулиці Шевченка - теж черга.

- Будь-які заходи, щоб побороти пандемію – вже добре, - 31-річний Сергій Іванченко виходить з магазину. Знімає одноразову маску, кидає її у смітник. Тоді викидає одноразові ґумові рукавички.

- Дружина зараз на 5 місяці вагітності. В нас посилені заходи безпеки. Дезінфікуємо усе, що можна. Хотіли разом народжувати. А тепер не знаю, як буде. У Львові не дозволяють партнерські пологи. Було б добре, якби люди відповідальніше до карантину відносились. Маски уже не такі дорогі. Не хочеш користуватись медичними – носи багаторазові. Але прасуй їх щоразу, щоб мікроби вбивати. Рукавичок ніхто не носить. Ніби не розуміють, що можна й так заразитись. Псують собі і комусь життя. Дивлюсь на цифри – страшно стає. Вже 10 тисяч вдень, скоро буде 20-30. То питання часу. Було б добре зробити повний локдаун. Але це доб'є економіку. Звертатись до совісті людей – нема сенсу. Прикладу доброго не бачуть. Хоч президент хворий, порушував карантин багато разів. Навіть, якщо введуть найстрогіші обмеження, комендантську годину – нічого не зміниться. Бо ментальність така.

Карантин вихідного дня в Україні найбільше порушували у Львівській, Дніпропетровській, Черкаській, Київській, Тернопільській областях та у місті Києві. Загалом по країні зафіксовано 1029 повідомлень, пов'язаних з порушенням карантинних заходів, повідомляє 15 листопада управління комунікації Нацполіції.

Зараз ви читаєте новину «"Вже не лякає ні хаос в країні, ні придурки при владі, ні коронавірус" - як у Львові пройшов карантин вихідного дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі