пʼятниця, 04 вересня 2020 14:44

Влада Полтави вважає, що причина пожежі на звалищі - підпал

Влада Полтави вважає, що причина пожежі на звалищі - підпал
Під Полтавою другу добу гасять масштабну пожежу на місьому звалищі. Фото: pl.dsns.gov.ua

Полтавська міська влада вважає,що причиною масштабної пожежі на Макухівському сміттєзвалищі під Полтавою став підпал.

Про це заступник міського голови з питань ЖКГ Олексій Чепурко заявив 4 вересня на сесії Полтавської міської ради.

"У нас є всі підстави вважати, що це був підпал. Написали заяву в Національну поліцію. Протягом кількох хвилин почалося загоряння знизу на периметрі близько 70 метрів. Неодноразово бачили пожежі на сміттєзвалищі. Але щоб одночасно загорілося 70 метрів, такого ще не було. Загорілося з боку вітру, знизу. Була складна і серйозна пожежа на схилі. Складно туди під'їхати, була небезпека провалів. І могла статися трагедія, яка була у Львівській області", - розповів керівник міської комунальної сфери.

За його словами, правоохоронці розпочали розслідування, справою зацікавилася прокуратура.

Займання сталося на ділянці звалища, яке не встигли засипати землею в рамках робіт із рекультивації. Заступник міського голови повідомив, що роботи планують завершити в осяжному майбутньому. Також із розташованої неподалік річки планують провести пожежний водогін, щоб у разі надзвичайних ситуацій рятувальникам не доводилося возити воду цистернами.

Окрім того, по периметру звалища нинішня влада планує встановити систему спостереження. Для цього керівник міського ЖКГ попросив депутатів виділити бюджетні кошти.

"На наступну сесію виходитимуть із пропозицією виділити додаткові кошти на КАТП-1628. Потрібно буде по периметру встановити камери відеонагляду і здійснити деякі заходи безпеки. Щоб надалі ті люди, які захочуть підпалити сміттєзвалище, розуміли - їх буде зафіксовано і покарано", - сказав Чепурко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві палає звалище - місто затягло ядучим димом

Версію начальника підтримав і голова КАТП-1628 Тарас Бойко. Він звернув увагу на принципову відмінність нинішнього загоряння від попередніх пожеж на полігоні побутових відходів. Так, раніше пожежі розпочиналися з диму, а відкритий вогонь з'являвся значно пізніше і на малій площі. А пожежа 3 вересня виникла швидко й одразу з полум'ям.

Свідків не було, адже від місця ймовірного підпалу до лісу 10 м. Комунальники також відкидають версію з безхатьками, які могли розвести багаття - мовляв, безхатьків на звалищі давно немає.

За наявною інформацією, станом на 14:00 пожежу вдалося локалізувати. Полтавці сподіваються, що рятувальникам допоможе дощ, який почався після обіду.

У ДСНС поки що утримуються від коментарів про причини пожежі. У ГУ нацполіції отримали заяву від керівника комунального підприємства щодо пожежі, але наразі чекають висновків фахівців ДСНС.

30 травня 2016 року на Грибовицькому полігоні у селі Збиранка на Львівщині обвалилася брила сміття об'ємом близько 100 тис. куб. м і поховала під собою трьох рятувальників та еколога. Тіло останнього не знайшли досі. Чоловіки працювали на ліквідації пожежі, яка сталася на звалищі 29 травня, о 05:07. А наступного дня вранці, коли стався обвал, оголосили про ліквідацію займання.

Зараз ви читаєте новину «Влада Полтави вважає, що причина пожежі на звалищі - підпал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі