Ексклюзиви
субота, 16 листопада 2019 03:28

В центрі Львова відкрили для відвідувачів будівлю XVI століття
9

На ремонт кам`яниці Історичний музей отримав 270 тис доларів гранту.
Фото: loda.gov.ua
На ремонт кам`яниці Історичний музей отримав 270 тис доларів гранту.
На ремонт кам`яниці Історичний музей отримав 270 тис доларів гранту.
На ремонт кам`яниці Історичний музей отримав 270 тис доларів гранту.
На ремонт кам`яниці Історичний музей отримав 270 тис доларів гранту.

У Львові відремонтували одну із найбільш цінних історико-архітектурних пам`яток - Чорну кам'яницю.

Її збудували в XVI столітті на площі Ринок, нині там розміщується частина експозицій історичного музею, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

"У Львові відновили та урочисто відкрили Чорну кам`яницю. Цей грантовий проєкт за фінансової підтримки Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини розпочали ще у 2016 році", - написали у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали давній квиток на львівський трамвай

Історичний музей отримав на ремонт будівлі 270 тис доларів гранту. За ці кошти вдалось відреставрувати фасад, провести археологічні розкопки і знайти фундамент готичного Львова. Також зробили гідроізоляцію і новий дах, укріпили фундамент, у внутрішньому дворику облаштували лапідарій.

Всередині кам'яницю ремонтували за рахунок самого музею.

"Вдалося створити прецедент, як зберігати культурні пам'ятки для майбутніх поколінь. Будь-яку мрію можна здійснити, якщо працювати разом. Радий що ми можемо бути частиною цього успіху", - зазначив директор Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини Мартін Першлер.

Чорну кам'яницю збудували у 1577 році за проєктом архітектора Петра Красовського. У кінці 16 століття у цій будівлі представник львівського патриціанського роду Ян Лоренцович відкрив одну з перших у місті аптек. Тоді будинок мав назву Лоренцовичівський. "Чорною" почали називати кам'яницю у 19 столітті. Причина досить прозаїчна: століттями на стіни будинку наносились свинцеві білила, які використовували у якості ґрунту для поліхромії (багатоколірність). З часом вони під дією повітря і світла окислювались, і згодом кам'яниця стала чорною.

У львівському Музеї народної архітектури і побуту у Львові ім. Климентія Шептицького відреставрували давній вітряк. Млин перевезли до Львова із села Ширівці Чернівецької області. Він датується початком XX століття.

Зараз ви читаєте новину «В центрі Львова відкрили для відвідувачів будівлю XVI століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути