середа, 08 вересня 2021 19:15

Українці, білоруси, литовці і поляки розгромили московитів під Оршею. Як у Львові святкували річницю
20

Голова Могилівської обласної організації партії "Білоруський народний фронт" Віталій Макаренко
Фото: Валерій Шмаков
У Львові відбулась акція солідарності з білоруським народом
У Львові відбулась акція солідарності з білоруським народом
У Львові відбулась акція солідарності з білоруським народом
У Львові відбулась акція солідарності з білоруським народом

У Львові відбулась акція солідарності з білоруським народом, присвячена Дню білоруської військової слави.Свято відзначають 8 вересня у день перемоги 1514 року у битві під Оршею 30-тисячного війська Речі Посполитої над 80-тисячним московським.

Тоді білоруси, литовці, поляки, українці під командуванням князя Костянтина Острозького розгромили московських загарбників, які зазіхнули на білоруську землю. Це національне свято у Білорусі заборонене нелегітимною владою на чолі з Олександром Лукашенком.

В акції взяли участь представники опозиційних сил Білорусі та небайдужі львів'яни. Зокрема голова Могилівської обласної організації партії "Білоруський народний фронт" Віталій Макаренко та засновник білоруського руху солідарності "Разом" В'ячеслав Сівчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруський політик попросив в України статус біженця

Несучи гігантський історичний біло-червоно-білий прапор Білорусі, присутні пройшли ходою від пам'ятника Тарасові Шевченку до пам'ятника Степану Бандері. Дорогою скандували гасла "Жыве Беларусь!", "Верым! Можам! Пераможам!", "Слава Україні! Гером Слава!"

"Для сябрів сьогоднішній день світлий і радісний. Ми показуємо Львову і Україні, що Білорусь є, Білорусь не здалася і що буде перемога. Білоруси за межами батьківщини можуть не так багато зробити для рідної країни. Але кожен білорус має розуміти, чим є бандитський режим Лукашенка і пам'ятатиме за наших героїв, яких убили та незаконно кинули в тюрми. Це не можна пробачати. Тоді буде перемога. Змогли наші предки у 1514 році прогнати орду, і ми зможемо!", - сказав В'ячеслав Сівчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві пройшов марш солідарності з білорусами

Також сьогодні відбулося покладання квітів до пам'ятника білоруських повстанців на Личаківському цвинтарі.

На площі Ринок відкрилась фотовиставка "Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь" від Free Belarus Center та Музею Революції Гідності.

"На В'ячеслава Сівчика у Білорусі винесено заочний присуд на арешт за участь в акціях протесту проти режиму Лукашенка. Тому він повернутись додому зараз не може. Але у Львові уже десятий рік підряд проводимо святкування Дня білоруської військової слави", - сказала у коментарі Gazeta.ua співголова білоруського руху солідарності "Разом" Олена Талстая.

У битві під Оршею, зараз це райцентр Вітебської області Білорусі, 8 вересня 1514-го військо князя Костянтина Острозького розбило московитів.

У розпорядженні Костянтина Острозького було 13 тис. вояків з білоруських, українських і литовських земель, польська кавалерія й піхота, а також іноземні найманці-жовніри. Василій ІІІ виставив приблизно 30 тис. осіб.

Московське військо було погано організоване. Після імітації нападу Костянтин Острозький вдав, що відступає. А потім розпорядився вдарити із гармат. Московське військо панічно почало відступати до Дніпра. Багато потонули в річці. До вечора битва закінчилася.

Загинули близько 10 тис. московських воїнів. 8 воєвод, 17 командирів та кілька тисяч вояків потрапили у полон. Князь Василій III відмовився їх викуповувати.

Зараз ви читаєте новину «Українці, білоруси, литовці і поляки розгромили московитів під Оршею. Як у Львові святкували річницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі