неділя, 05 червня 2016 09:46

У Львові встановлять пам'ятник комп'ютеру

У Львові встановлять пам'ятник комп'ютеру

У центрі Львова встановлять пам'ятник персональному комп'ютеру "ПК-01 Львів". Це перша модель персональних комп'ютерів в Україні, яку випускали серійно. Усього у світ вийшло майже 100 тис екземплярів.

Ідея встановлення пам'ятника належить організаторам Фестивалю комп'ютерного мистецтва De:Coded, що відбудеться у Львові з 3 до 5 червня. Одна з його творців Анастасія Туманова каже: важливо нагадати людям про вагомий внесок українських інженерів у процес створення персональних комп'ютерів.

"Поява комп'ютерів у минулому століття змінила наше життя. Тепер важко уявити собі хоча б один день без сучасних технологій, в тому числі і комп'ютерів. Ми хочемо нагадати про здобутки українців у розвитку комп'ютерної техніки", - пояснює Анастасія Туманова.

Пам'ятником стане справжній комп'ютер. Його організатори купили за 2 тис гривень в одесита. Чоловік придбав його ще у 1990 році, одразу після випуску моделі. Проте усі 26 років одесит ним не користувався - не знав як.

Тепер цей комп'ютер стоятиме у центрі Львова. Всі охочі зможуть підключитися до нього через Bleutooth і написати на його екрані якесь повідомлення.

Творець цієї моделі ПК, викладач університету "Львівська Політехніка" Володимир Пуйда дивується: не очікував, що до його роботи в еру сучасних технологій буде стільки уваги.

"У часи Радянського Союзу моя розробка була дійсно новинкою. Тоді радянські інженери здебільшого копіювали американські моделі комп'ютерів. На їхньому екрані не було жодних зображень. Та й коштували вони десятки тисяч рублів. На екрані ж мого комп'ютера були різні малюнки, графіка. Та й оцінили його як кольоровий телевізор - у 650 рублів", - пригадує розробник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США встановили пам'ятник Селфі

Через численні переваги моделі "ПК-01 Львів", керівництво Радянського Союзу й вирішило випускати її серійно. Проте через розвиток техніки ці комп'ютери припинили випускати.

Пам'ятник першому серійному комп'ютеру України встановлять після закінчення фестивалю комп'ютерного мистецтва у Львові.

Зараз ви читаєте новину «У Львові встановлять пам'ятник комп'ютеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі