пʼятниця, 15 травня 2015 19:25

У Львові вшанували пам'ять людей, які померли від СНІДу
13

Фото: Ярослав Тимчишин

15 травня, напередодні Всесвітнього дня пам'яті людей, які померли від СНІДу, львів'яни провели акцію "Нуль дискримінації". Захід приурочений до Дня пам'яті померлих від СНІДу, який відзначається кожної третьої неділі травня.

На центральних вулицях міста активісти роздавали перехожим печиво у формі метеликів та інформували львів'ян про цю страшну недугу та способи її профілактики.

Організатор акції Ольга Конончук каже що в Україні існує масштабна проблема нетолерантності та дискримінації людей хворих на ВІЛ/СНІД. Вона впевнена, що головною причиною цього є те, що багато хто не знає правди про цю хворобу, а керується міфами.

Для львів'янки Жанни дискримінація ВІЛ-позитивних людей – буденна реальність.
"Я ВІЛ-інфікована. Колись мене називали прокаженою, відмовлялися зі мною спілкуватися. Коли мій син вчився в училищі, його постійно змушували здавати аналізи. Пережити цей час допомогли друзі. Треба зрозуміти, що ВІЛ – не вирок. Нас потрібно сприймати як звичайних людей, від яких ми нічим не відрізняємось", – розповіла пані Жанна.

День пам'яті померлих від СНІДу – відзначається кожної третьої неділі травня. Вперше цей день був відзначений в 1983 році в Сан-Франциско США, - тоді у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання, окрім того, про саму хворобу, її профілактику чи наслідки, суспільство було мало поінформоване. Організаторами проведення акції стали люди, які особисто пережили біль втрати рідних і друзів, що хворіли на СНІД. Мета Дня пам'яті померлих від СНІДу - привернення уваги населення до цієї хвороби та її профілактики, а також привернення уваги влади до забезпечення соціального захисту ВІЛ-інфікованих. У День пам'яті померлих від СНІДу проводяться панахиди, ходи зі свічками, теле-та радіопрограми, просвітницькі акції, благодійні концерти, художні виставки, присвячені проблемам СНІДу. В 2015 році День пам'яті померлих від СНІДу припадає на 17 травня.

В Україні, починаючи з 1987 року, від цієї хвороби уже померло близько 30 тисяч людей. У Львівській області станом на 1січня цього року на обліку в обласному Центрі СНІДу зареєстровано 2763 особи, 828 з них мають статус хворих на СНІД.

Зараз ви читаєте новину «У Львові вшанували пам'ять людей, які померли від СНІДу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі