неділя, 02 червня 2019 15:29

У Харкові повалили пам'ятник Жукову

У Харкові активісти звалили пам'ятник радянському полководцю Георгію Жукову. Замість бюста вони встановили на постаменті прапор України. Сам бюст почали розбивати молотками і сокирами. На спині Жукова зробили напис "Кат". Про це пишуть в соцмережах і публікують відео з фото.

Перед цим відбулися сутички між спецназом поліції та активістами. Поліція намагалася розігнати їх із застосуванням спецзасобів.

  Протримався шість років: у Харкові активісти звалили пам'ятник Георгію Жукову.
Протримався шість років: у Харкові активісти звалили пам'ятник Георгію Жукову.

Раніше в парку проходила акція протесту проти перейменування проспекту Петра Григоренка у проспект маршала Жукова. Мер Харкова Геннадій Кернес хоче повернути одному з проспектів ім'я маршала СРСР.

Натомість Інститут нацпам'яті пояснив Кернесу, що присвоєння імені Георгія Жукова будь-якому об'єкту топоніміки міста Харкова або будь-якого іншого населеного пункту на території України суперечить чинному законодавству

Історики інституту нагадали, що Георгій Жуков у 1942-1945 роках обіймав посаду першого заступника народного комісара оборони СРСР, а у 1955-1957 роках – посаду міністра оборони СРСР, крім того, у 1957 році також був членом президії Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу.

"Таким чином, Георгій Жуков є особою, яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, а також у комуністичній партії", - повідомили в Інституті нацпам'яті.

Пізніше міський голова Геннадій Кернес заявив, що відновить пам'ятник маршала СРСР Георгія Жукова, який знесли протестувальники. "Я поспілкувався з депутатом Віталієм Хомутинніком, на чиєму окрузі знаходиться пам'ятник Жукову. Так от, пам'ятник буде відновлено", – заявив він під час з'їзду партії "Довіряй справам" (партія очільників Харкова Геннадія Кернеса та Одеси Геннадія Труханова).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кернес сплагіатив агітаційний стиль Зеленського

Пам'ятник Жукову був встановлений у Фрунзенському районі Харкова лише 2012 року. Відкриття відбулося 8 травня. У травні 2018 року пам'ятник повалили невідомі. Але місцева влада відновила монумент.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові повалили пам'ятник Жукову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі