Ексклюзиви
субота, 08 вересня 2018 05:28

"У Греції захотів додому" - українці подарували скульптору мандрівку
19

Автор: Денис Скриль
  Українці подарували скульптору мандрівку до Греції
Українці подарували скульптору мандрівку до Греції

Скульптор із Полтавщини Валерій Єрмаков вперше поїхав у подорож у 79 років. Українці зібрали необхідну суму для мандрівки до Греції за кілька годин після заклику журналістів проекту "Ukrainer".

"Про Грецію ніколи і не мріяв. Дуже цікавлюся давньою міфологією, але коштів на мандрівку ніколи в житті не було. Працював на військових заводах інженером, давно на пенсії. Колись мріяв відвідати Закарпаття, але знову ж таки постійно було сутужно із коштами", - розповів Варелій Єрмаков під час зустрічі в селі Панасівка Миргородського району на Полтавщині.

Став одним з героїв проекту "Ukrainer", що влаштовує етнографічні та антропологічні експедиції по Україні. Автор проекту Богдан Логвиненко організував в інтернеті збір коштів на мандрівку для митця. Необхідні 40 тис. грн користувачі скинули протягом 3 годин. Цьогоріч у березні разом з колегою Павлом Пашком повезли Валерія Миколайовича до Греції.

"Довго робили закордонний паспорт, бо там щось було неправильно оформлено. Кілька разів їздили у Полтаву і Суми. Був вражений, адже десятки років не був у великих містах. Які ж гарні новорічні ялинки, фантастичні гірлянди. Вдома ж хіба пішки схожу в магазин чи аптеку в Сорочинці, це 10 кілометрів в один бік. За сусідів маю 20 односельців. Не розуміюся на сучасній техніці і модних назвах".

Українці подарували скульптору мандрівку до Греції
Фото: Денис Скриль
Українці подарували скульптору мандрівку до Греції
Українці подарували скульптору мандрівку до Греції
Українці подарували скульптору мандрівку до Греції
Українці подарували скульптору мандрівку до Греції

Літак вразив і налякав скульптора, адже вперше в житті піднявся в небо.

"В Грецію взяв сумку в клітинку. Найбільше за всю подорож вразив літак. Я в дитинстві займався авіамоделюванням, але так і не літав. Це просто диво. Правда як побачив, як працює закрилок, то дуже перелякався. Виявилося, що білі гребні хвиль видно із висоти 11 км. Чомусь весь час думав, що в Греції тільки пагорби, а виявилося, що вся країна у високих горах. Подекуди тільки оливки ростуть. Одразу спробував на смак Середземне море - воно солоне на смак, як ропа. Подумав, що торкаюся Антлантичного океану, адже море із ним має сполучення.

Українська природа дає більше натхнення для творчості, ніж скелі Греції.

"Музеї, амфітеатри, кафе вразили, але я десь так собі все і уявляв. Мистецтво дуже різне, спілкування із місцевими скульпторами і художниками збагатило. Але дуже хотів додому, бо наша природа - це диво і натхнення. Подумав, що якщо буду довго мандрувати, то не встигну нічого створити нового".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі за 3 години зібрали гроші на мрію невідомого скульптора

Відпочивати в перший місяць-півтора осені дуже комфортно. На курортах уже немає нестерпної спеки, але температура повітря і води досить висока. Завдяки зменшенню туристичного потоку, ціни знижуються практично на все - від проживання до сувенірів у магазинах.

Зараз ви читаєте новину «"У Греції захотів додому" - українці подарували скульптору мандрівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути