середа, 02 листопада 2016 09:00

Тисячі студентів ходою відзначили річницю ЗУНР
17

Фото: Валерій Шмаков

У Львові відзначили 98-му річницю Листопадового чину й створення Західноукраїнської народної республіки.

Близько 3 тис. студентів університету ім. Івана Франка пройшли пішою ходою до Меморіалу українських січових стрільців аби вшанувати їхній подвиг. Також у заході взяли участь громадські організації, представники влади та небайдужі львів'яни.

Масштабна колона вирушила від пам'ятника Іванові Франку до меморіалу УСС на Янівському кладовищі. Там присутні поклали квіти, отці усіх християнських конфесій відслужили поминальну панахиду за всіма, хто віддав життя у боротьбі за незалежність України.

Така хода - щорічна традиція, котра об`єднує студентів та усіх небайдужих людей.

"98 років тому, після багатьох століть на львівській ратуші замайорів український прапор. 22 січня 1919 року відбулося об'єднання Галичини і великої України. На жаль, тоді Україна довго не проіснувала, ми програли. Якби не було тоді тієї боротьби, не було б проголошення незалежності України 1991 року", - зазначив у виступі заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реконструктори "захопили" будівлю обласної адміністрації

Як зазначив поет Ігор Калинець, на Меморіал січових стрільців сьогодні рідко приходять люди, особливо молодь.

"Цей цвинтар живе, мабуть, 2 дні в році. 1 раз у рік зусиллями Франкового університету тут збираються студенти. Також приходять люди на Зелені свята. Постійно про це говорю й обурююсь. Бо є стільки шкіл у Львові, де діти ще жодного разу тут не були. Натомість на польський цвинтар орлят мало не щодня приїжджають автобуси з відвідувачами", - додав він.

У ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року галицькі українці-вояки австрійської армії перебрали владу у Львові та проголосили за кілька днів утворення Західноукраїнської народної республіки.

14 жовтня у Львові відбувся Марш слави захисників Русі-України. Учасники в одностроях військ історичних періодів України пройшли урочистою ходою центральними вулицями.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі студентів ходою відзначили річницю ЗУНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі