четвер, 12 вересня 2019 04:15

Створили єдиний в Україні пам'ятник мідіям

Створили єдиний в Україні пам'ятник мідіям
vin.gov.ua Вінниччина: створили єдиний в Україні пам'ятник мідіям

На Вінниччині у селі Оксанівка Ямпільського району відкрили пам'ятник річковим мідіям, які в 1946-1947 роки врятували людей від голоду. Це єдиний пам'ятник в Україні, присвячений подіям тих років.

Скульптуру у формі мушлі виготовили з білого каменя львівські майстри Василь Лев, Наталья Лейкіна та Сергій Грицанюк. Їм знадобилось всього лиш два тижні.

В середині мушлі — дитя, яке символізує продовження життя.

"У той період саме завдяки річковим мідіям з Дністра люди і вижили. Навіть на скульптурі написали: "Згадай, як на березі ріки зайшли дари Дністрових вод", - говорить Gazeta.ua голова громадської організації "Туристична Ямпільщина" Мирослава Марченко.

Збирали мідії не лише жителі сіл, які розташовані біля річки Дністер. Приїжджали з усіх навколишніх районів. Найбільше — з Бару, Вінниці, Гайсина, Крижополя.

"Люди пухли від голоду найбільше весною 47-го. Тоді вже закінчились запаси минулорічного врожаю. Якраз на берег Дністра хвилі почали викидати небачену кількість молюсків. Беріг був вкритий ними, - згадує місцева Ольга Харевська, якій зараз 93 роки. - Люди кинулись збирати ті мідії у відра та мішки. Прямо на березі розводили вогонь і варили молюски в казанках. Їли ъх та пили з них юшку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У печері знайшли найдавнішу скульптуру

У 1946 році був поганий врожай через засуху. Та все ж вродило жито, ячмінь, пшениця. Був наказ з Москви за всяку ціну виконати план хлібоздачі і колгоспи виконували. Тоді люди отримували всього лиш по мішку зерна на рік. Тому штучно виник голод. Особливо він був відчутний на Кіровоградщині. Люди просто вмирали.

Зараз ви читаєте новину «Створили єдиний в Україні пам'ятник мідіям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі