середа, 10 липня 2019 13:49

Штормове попередження — синоптики розповіли, на що звернути увагу

Штормове попередження — синоптики розповіли, на що звернути увагу
Штормові попередження розподіляють на 3 рівні небезпеки. Фото: tvoemisto.tv

Грози, шквали, град, дощ — це все є штормовими явищами. Коли вони прогнозуються на певній території — синоптики публікують "штормове попередження". Мають три рівні небезпеки.

Провідний синоптик Полтавського обласного гідрометцентру Олена Панченко розповіла Gazeta.ua, якого рівня штормові попередження несуть небезпеку.

"З першого січня у нас пішли нові критерії рівня небезпеки. Перший — жовтий. Другий — помаранчевий і третій — червоний. На цьому тижні ми будемо штормити кожен день. Гроза завжди була штормовим явищем - щонайменше 1-го рівня. Здебільшого штормові попередження публікують для тих, кому вона небезпечна — це "Обленерго". Робиться для того, щоб Обленерго встигло перейти на інший режим роботи, знали, що у них може бути відключення електроенергії", - пояснює, чому на сайті з'являється повідомлення про перший рівень небезпеки.

Перший рівень - невеликі пориви вітру, до 15-20 м/с. При ньому можуть ламатися невеликі гілки дерев. Також може бути сильний дощ, до 20мм опадів .Град 20 — 36 мм у діаметрі. Територія захвату не менша 20% області.

Другий рівень — сильні хуртовини, або дощі (понад 50 мм за добу, або зливовий дощ, де за годину випадає понад 30 мм), град розміром понад 36 мм у діаметрі, пориви вітру 17-30 м/с та інші явища, через які зупиняється рух транспорту та ускладнюється робота комунальних підприємств, "Обленерго" тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зривав дахи та паркани: під Ужгородом пронісся торнадо

"Таких у нас за рік буває 5-6 явищ. Якщо бачите, що синоптик написав 17-22 м/с то це можуть бути й паркани завалені, дахи зірвані тощо. Для наших дерев по місту і 15-20 м/с буде достатньо, щоб ламалися гілки. Я бачила, за непрямими ознаками, пориви у 28 м/с - залізобетонні опори, стовпи, були, як іграшкові - перекручені та поламані", - пояснила синоптик.

Третій рівень — смерчі, опади понад 100мм за день, пориви вітру понад 30 м/с, град від 36 мм у діаметрі за умови. Явище спостерігається більше ніж на 25% території області. Також зазначено, що для подолання наслідків цього явища недостатньо сил місцевої влади та ДСНС, необхідно залучати війська.

"Тих критеріїв, які вказують на червоний, 3-й рівень, за моє життя ні разу не було на території Полтавської області. Але його внесли, бо клімат змінюється. Сподіваюсь, що й не буде", - сказала Панченко.

В Україні 10 липня буде прохолодна і похмура погода.

Уночі в південній частині, а удень у західних, північних, Вінницькій, Черкаській і Полтавській областях короткочасний дощ, гроза. На решті території без опадів, повідомляє Укргідрометцентр.

Зараз ви читаєте новину «Штормове попередження — синоптики розповіли, на що звернути увагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають