понеділок, 11 лютого 2019 15:30

Сьогодні згадують козацького літописця Самійла Величка

Сьогодні згадують козацького літописця Самійла Величка
Зображення Самійла Величка. Фото: cossackland.org.ua

329 років тому, 11 лютого 1670-го в с. Жуки Полтавської сотні в козацькій родині народився Самійло Величко.

Його батько, козак Василь Величко, належав до першої сотні Полтавського полку. Був мудрою і грамотною людиною, мав велику книгарню. Мав неабиякий авторитет.

Успішно склавши іспити, Самійло став студентом одного з найавторитетніших у Європі навчальних закладів — Києво-Могилянської академії. Вивчив латину, німецьку та польську мови.

З 1690 року, після успішного закінчення навчання, Самійла Величка скерували на посаду канцеляриста до генерального військового писаря Василя Кочубея. Був його довіреною особою. Кочубей використовував Величка також для особливих доручень. Втаємничував свого писаря у секретні військові справи, навіть ті, що йшли до царя, і зашифровані послання. Через Величка проходила й та кореспонденція, про яку не знав сам гетьман Іван Мазепа. У такому статусі Самійло прослужив 15 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили товариство для боротьби з русифікацією

Автор першого систематичного викладу історії української козацької держави — "Літопису Самійла Величка". Користувався різними джерелами: народними переказами, іншими козацькими літописами, творами іноземних істориків, архівними документами, листами, реєстрами тощо. Автентичність численних документів, наведених у літописі, історики не заперечують. Частина з них відома й з інших джерел.

"Літопис Величка" написаний українською літературною мовою XVIII ст. з елементами народної мови. Повний текст його не зберігся. Літопис є одним з найголовніших і найвірогідніших творів української історіографії другої половини XVII — початку XVIII ст.

Головна праця Самійла Величка була видана Київською Археографічною комісією лише в середині ХІХ ст. під назвою "Летопись событий в юго-западной России в XVII веке". Величку також належить переклад "Космографії", яку він, уже сліпий, продиктував 1728 року.

2003-го, з метою вшанування пам'яті козацького літописця, на Полтавщині започаткована обласна літературна премія ім. Самійла Величка.

11 лютого 1809-го американський інженер Роберт Фултон запатентував пароплав. Майбутній винахідник з дитинства цікавився водним транспортом. Будучи помічником власника ювелірного магазину, почав робити ескізи підводного човна і торпед.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні згадують козацького літописця Самійла Величка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають