пʼятниця, 27 листопада 2020 14:34

Сміттєва криза у Львові: коли у місті збудують переробний завод

Сміттєва криза у Львові: коли у місті збудують переробний завод
Будівництво такого заводу є можливим лише за рахунок гранту ЄС на €10 млн. Фото: pixabay.com

У Львові за 2 роки планують завершити будівництво сміттєпереробного заводу.

Про це заявив міський голова Львова Андрій Садовий, пише "Бабель".

"Ми почали споруджувати завод у Львові. Сьогодні завершені підготовчі роботи, підведені комунікації та мережі, є рішення Європейського банку щодо компанії, яка будуватиме 2-й етап, є станція компостування", - сказав він.

Будівництво такого заводу можливе лише за рахунок гранту ЄС на €10 млн, а також €25 млн пільгового кредиту на 10 років.

"Якби б не ці кошти, ми не змогли б його збудувати. До 2016 року тонна утилізації відходів на полігоні вартувала 2-3 долари, а тонна утилізації на заводі з переробки в Європі - від 40 до 150 доларів. Тобто будь-який споруджений сьогодні такий завод - планово збитковий об'єкт. В Європі їх дотують за рахунок грантів і коштів ЄС", - зазначив Садовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Львів більше не має бути містом лише "дешевих" туристів" ― Ярослав Рущишин

30 травня 2016 року на Грибовицькому полігоні у селі Збиранка на Львівщині обвалилася брила сміття об'ємом близько 100 тис. куб. м і поховала під собою 3 рятувальників та еколога. Тіло останнього не знайшли досі. Чоловіки працювали на ліквідації пожежі, яка сталася на звалищі 29 травня о 5:07. А наступного дня вранці, коли стався обвал, оголосили про ліквідацію займання.

Сміття зі Львова доводилось вивозити в інші регіони - Сумщину, Полтавщину, Миколаївщину, Дніпропетровщину. Робили це незаконно - без погодження з місцевою владою. Домовитися вдалося із владою Дніпра, Миколаєва, Чернігова. Після протестів місцевих жителів сміття до Миколаєва ввозити заборонили. У Дніпро з 13 вересня відходи зі Львова вивозили незаконно - закінчився контракт, але його не продовжили. Загалом вивезли майже 8,8 тис. т.

Зараз ви читаєте новину «Сміттєва криза у Львові: коли у місті збудують переробний завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі