пʼятниця, 31 серпня 2018 10:35

Російський олігарх виживає з України бельгійського інвестора з капіталом у €700 млн

Російський олігарх виживає з України бельгійського інвестора з капіталом у €700 млн
Межові знаки сягають у висоту п'ять метрів

У середу, 29 серпня, на зрошувальні поля компанії "Гранекс-Черкаси" бельгійського фермера Тома Ван Гоі, що орендує землю в селі Деньги Черкаської області, заїхав трактор Чорнобаївського РЕМу. Його супроводжували люди з холдингу "Агроко" російського олігарха Ігоря Потапенка. Техніка почала бурити землю. Згодом у полі було закопано близько десяти бетонних опор висотою до п'яти метрів. Сказали, що це нові межові знаки. "Гранекс-Черкаси" вирощує картоплю й цибулю. Для кращого врожаю бельгієць встановив систему поливу. Загалом уклав у господарство близько €8 млн. Тепер поливати не зможе – бетонні опори заважатимуть.

"Ми відразу сіли в машини, – розповідають працівники "Гранексу." – Поїхали на третє й четверте поля. Робота там кипіла повним ходом. Залізобетонні опори закопувалися глибоко - аж на два метри. Дивом не пробили наші поливні труби – відступили лише на кілька сантиметрів. Якби пробили – завдали би багатотисячних збитків. Сварилися, просили не робити цього – все марно. Шкоду нам роблять навмисне. Опори закопали, щоби поливна система не могла рухатися полем".

Місцевим селянам відразу сподобався новий господар – співробітникам виплачує офіційну зарплату

"Без поливу нема сенсу вкладатися у виробництво картоплі, – каже Том Ван Гоі. – Це найболючіший удар, якого нам могли завдати".

Бельгійська компанія "Гранекс-Черкаси" була створена 2003 року. Том Ван Гоі орендував землю в Деньгах. Місцевим селянам відразу сподобався новий господар – стабільно платить за оренду паїв – дає 10% від вартості паю плюс 10 тисяч гривень при підписанні угоди. Співробітникам виплачує офіційну зарплату. Зерно за паї розвозить під хати. Фасує його у зручні мішки й складує там, де вкаже господар. Бюджет села – 13 мільйонів гривень. Це – найбільше в районі.

Селяни із Деньгів і сусідніх сіл почали масово передавати Тому Ван Гоі свої паї. Це не сподобалося конкурентам – у першу чергу агрохолдингу "Агроко". Ним володіє Ігор Потапенко – колишній власник Пальмирського цукрового заводу й російської компанії "Разгуляй". Саме в Росії Потапенко нажив свій капітал.

Невдовзі конкуренти перейшли до справ. Особливо цікавили Ігоря Потапенка пайовики "Гранексу", які мали наділи на поливних полях. На умови "Агроко" пристали лише троє. Землеміри вказали на полях межі їхніх ділянок. Після цього люди Потапенка зарили посеред полів величезні бетонні опори.

"Ми ще повинні поливати картоплю й це добре знає пан Потапенко", – бідкається Том.

"Стовпи ставили незаконно, – каже юрист компанії "Гранекс-Черкаси" Світлана Сєркова. – Встановлювати можна звичайні межові знаки. За інструкцією їхня висота обмежена – від 70 сантиметрів до одного метра. П'ятиметрові бетонні опори посеред поля – нонсенс. Повинні бути проект і технічна документація. При падінні такі опори можуть травмувати тракториста чи комбайнера".

Головний інженер Чорнобаївського РЕМу Вадим Остроушко підтверджує, що дозволів на роботи підприємство не мало.

"Нам заплатили за оренду техніки, – каже. – Ми зробили роботу. Тепер усю відповідальність нестиме безпосередньо орендар землі".

Заступник керівника правління ТОВ "Агроко" Олег Носенко на запитання про необхідність встановлення п'ятиметрових бетонних межових знаків відмовився відповідати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль відкрив в Україні "святкове" консульство

Голова Золотоніської районної ради Валерій Саранча так коментує ситуацію.

"Ми не можемо втручатися в суперечку двох господарств. Звісно, Том Ван Гоі багато робить для району – допомагає, коли ми до нього звертаємося".

Том Ван Гоі каже, що його в Україні важко здивувати.

"В Україні й так мало робочих місць, а тут намагаються зламати те, що є. Я не проти діалогу з Потапенком".

2011 року Тому Ван Гоі спалили впродовж місяця два автомобілі. Він повідомив про подію посольство Бельгії і департаменти Єврокомісії.


"Гранекс-Черкаси" є структурним підрозділом міжнародної холдингової компанії GRANHOLD, якою володіє родина Ван Гоі. Її представництва є в 7 країнах світу. Розмір капіталу – понад €700 млн. У планах компанії – збудувати завод із виробництва картопляних чіпсів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Російський олігарх виживає з України бельгійського інвестора з капіталом у €700 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі