середа, 13 червня 2018 17:43

"Пряме протистояння може призвести лише до загострення ситуації" - експерт про перекриття доріг в Україні

12 червня у селі Луб'яна Миколаївського району Львівської області кілька десятків мешканців ходили по пішохідному переходу. Перекрили трасу Київ - Чоп через вивезення сміття на місцевий полігон з-поза меж Миколаївського району, зокрема зі Львова та Дрогобича. Чиновники пообіцяли вирішити це питання на сесії міської ради.

11 червня у Сторожинецькому районі на Буковині перекрили рух дорогою Сторожинець - Вижниця. Активістів обурила незаконна вибірка гравію з річки Серет. Чиновники разом з протестувальниками вирішили написати заяву до РДА та райради для того, щоб вони почали перевірку законності проведення робіт та відповідності їх проектно-кошторисній документації.

10 червня в Івано-Франківській області місцеві жителі прилеглих до селища Делятин населених пунктів перекрили дорогу державного значення Мукачево - Львів. Вимагали відремонтувати дорогу до їхніх населених пунктів. Учасники перекриття прийшли на сесію ОДА, але їх вимоги не задовільнили. Заблокували виходи з будівлі.

Автор: s3-eu-central-1.amazonaws.com
  Мешканці сіл прилеглих до Делятина на Івано-Франківщині перекрили дорогу
Мешканці сіл прилеглих до Делятина на Івано-Франківщині перекрили дорогу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Руки-ноги ламаємо": жителі сіл не можуть терпіти бездоріжжя

4 червня у селищі Березна Менського району Чернігівщини місцеві жителі перекрили трасу Чернігів - Новгород-Сіверський через відключення газу на два тижні. До протестувальників виїхало керівництво райдержадміністрації та представники газової служби. Пояснили, що роботи планові, обстежуватимуться вводи до кожного будинку. Пообіцяли, що газівники впораються скоріше.

Про блокування доріг як метод протесту розповів Gazeta.ua директор Центру досліджень проблем національної безпеки Національного університету "Острозька академія" Тарас Жовтенко.

Чому такий спосіб протесту стає популярним?

- В такий спосіб люди намагаються компенсувати брак правових або організаційних важелів впливу на проблемну ситуацію. Ознака реальної демократії — це цілковита певність громадян у тому, що за будь-яких обставин вони все ж можуть вплинути на владу і законно донести свої побажання елітам та їх представникам на всіх рівнях. Такий протест, як перекриття дороги, свідчить про кризу правових демократичних інституцій, покликаних страхувати суспільство й державу від таких ситуацій.

Як можна впливати на блокувальників?

- Організаційно вплинути на подібні акції досить непросто. Відповідно до статті Основного Закону, громадяни мають право збиратися мирно, без зброї та проводити збори, мітинги, походи та демонстрації. Ефективно вплинути на проведення подібних акцій можна завдяки роз'яснювальній роботі серед населення. Ще один спосіб впливу на блокувальників - це тісна співпраця з організаторами таких акцій, якщо вони активно заявляють про свою позицію. Так можна мінімізувати негативні наслідки протесту. Пряме протистояння може призвести лише до загострення ситуації.

Чи такі акції є законними?

- Лише за умови, коли про них вчасно поінформували органи місцевої влади. Не пізніше ніж за 10 днів до проведення акції протестувальники мають подати відповідну заяву. В ній треба зазначити мету, форму, місце проведення заходу або маршрути руху, час його початку і закінчення, передбачувану кількість учасників.

Звідки такий метод протесту з'явився в Україні?

- Не можна сказати, що цей метод є чимось унікальним або був штучно привнесений в Україну. З різною інтенсивністю та мірою ефективності ним користуються в різних країнах. Однак там, де громадяни можуть цілком законно донести свої погляди до представників влади, до таких акцій вдаються значно рідше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі під Києвом назріває бунт через дії сільради і скандального забудовника

Для яких цілей такі протести використовують?

- Окрім демократичних причин та об'єктивних передумов, які змушують людей вдаватися до таких акцій, існує ще два важливих фактори. По-перше, це політизація подібних заходів – спроба використати їх на користь окремих політиків чи політичних сил. Тоді людей перетворюють на інструмент політичної боротьби. Приводи для цього на регіональному рівні є. Наприклад, те ж , об'єднання територіальних громад. По-друге, не варто повністю виключати, що такі акції можуть мати додатковий вимір, пов'язаний з війною на Сході. Щонайменше, їх можуть використовувати як тло для інформаційних атак на Україну. Також їх можуть штучно створювати, використовуючи тематику, пов'язаною з війною.

Автор: imagecdn4.luxnet.ua
  Через протести мешканців на трасі Київ-Чоп утворився затор
Через протести мешканців на трасі Київ-Чоп утворився затор

Від чого залежить ефективність такого тиску?

- Ефективність тиску напряму залежить від ефективності роботи правоохоронців, здатності представників влади йти на компроміс. Чим нижчі ці показники, тим важче врегулювати таку ситуацію. Найкраще, коли чиновники можуть вирішити проблемну ситуацію до того, як люди вийдуть на протест.

Чого не можна робити протестувальникам?

- Протестувальники мусять розуміти, що їх акція в жодному разі не повинна перешкоджати життю інших громадян. Учасники акцій мають пам'ятати, що їх поведінка створює перешкоду вільному пересуванню інших українців, та перешкоджає виконанню службових обов'язків медичних служб та правоохоронних органів, що суперечить законодавству. Одна з функцій офіцерів правопорядку в цьому випадку – коректно та ефективно донести до протестувальників цю інформацію. Якщо під час перекриття проїзної частини використовувати які-небудь перешкоди (транспортні засоби, шлагбауми, троси, завали та інші об'єкти), або створювати небезпечні для життя та здоров'я людей дії, за це передбачена кримінальна відповідальність.

Вранці 13 червня близько 40 шахтарів перекрили автотрасу Селидове-Курахове. Їм уже кілька місяців не платять зарплатню. Акцію з перекриттям влаштували у центрі міста Селидове, що на Донеччині. Не пропускають легкові та вантажні автомобілі.

17 травня на виїзді з Чернівців мешканці мікрорайону Нові Ленківці та села Новий Киселів перекрили трасу міжнародного значення. Люди вимагають виправити суцільну розмітку, через яку вони повинні проїжджати зайві кілометри.

У столиці на вул. Маршала Гречка на Сирці транспорт застиг у заторах. Пішохідний перехід на вулиці перекрили майже сто протестувальників літнього віку. Такою є реакція на вирубку фруктових дерев, які належать агрокомбінату "Пуща-Водиця".

Зараз ви читаєте новину «"Пряме протистояння може призвести лише до загострення ситуації" - експерт про перекриття доріг в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі