понеділок, 03 вересня 2018 11:38

Просвердлюю у яєчній шкаралупі 4 тис. дірок і обковую металом" - вражаюча колекція декоративних яєць
25

Анатолій Бойко винайшов техніку кування металом по яєчній шкаралупі
Фото: Валерій Шмаков
Анатолій Бойко винайшов техніку кування металом по яєчній шкаралупі
Анатолій Бойко винайшов техніку кування металом по яєчній шкаралупі
Анатолій Бойко винайшов техніку кування металом по яєчній шкаралупі
Анатолій Бойко винайшов техніку кування металом по яєчній шкаралупі

Митець Анатолій Бойко має найбільшу у світі колекцію виробів із яєчної шкаралупи, обкованих металом. Цю техніку винайшов самостійно.

"Видуваю яйця і сушу шкаралупи близько півроку. Різьблю візерунки на яйцях ювелірними борами. Далі готую метал: срібло, мідь, бронзу, латунь. Спеціальні металеві дроти замовляю з-за кордону. Обковую яйця цими дротами та прикріплюю спеціальними смолами, які виготовляю за секретною формулою", – розповідає Анатолій Бойко з Володимир-Волинського.

Занесений до Книги рекордів України.

"Світові експерти підтверджували, що моя техніка є унікальною в світі. Але потрібна велика сума, аби приїхала спеціальна комісія від Книги рекордів Гіннеса. Найважчий різновид цієї техніки - дзеркальний. Просвердлюю у шкаралупі понад 4 тис. дірок та обковую металом", – зауважує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пам'ятаю запах мотоциклу" - гонщик показав колекцію, зібрану за 40 років

Уміє також витягувати шкаралупу у довжину.

"Хімічними засобами шкаралупу із кальцію та кремнію не розм'якшити, її можна тільки розчинити. Тому використовую фізичні закони природи. Якщо сиру дерев'яну дошку покласти на 2 камені і ще один на її центр, то за якийсь час дерево посередині провисне - має мікропори, крізь які випаровується рідина. Вони є і в яєчній шкаралупі, бо пташеня має чимось дихати. Намочую її у спеціальній смолі з ефектом тягучості, кладу вантаж і залишаю на кілька місяців", – розповідає.

Каже, найбільше витягнув гусяче яйце: з 9 до 54 см. На це пішло півроку.

Детальніше про захоплення Анатолія Бойка читайте у найближчому номері журналу "Країна".

Фінансист Євген Дмитрук 2005-го почав збирати власну колекцію українського народного мистецтва - живопис, ікони, одяг, кераміка, вжиткові речі. 2014-го разом із дружиною Людмилою створили електронний мережевий атлас народного мистецтва "Кровець" krovets.com.ua: оприлюднили там значну частину власної колекції, а також розмістили експонати 6 інших колекціонерів. Зараз колекція налічує понад 2700 експонатів.

Зараз ви читаєте новину «Просвердлюю у яєчній шкаралупі 4 тис. дірок і обковую металом" - вражаюча колекція декоративних яєць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі