середа, 17 квітня 2019 12:54

Помер дисидент Валентин Мороз, який 13 років відбув у таборах

16 квітня у Львові помер 83-річний Валентин Мороз. Політв'язень радянського режиму — один із лідерів українського руху опору.
Автор: Ярослав Тимчишин
  У вересні 1965  арештували і засудили – за антирадянську агітацію і пропаганду – до 4 років таборів. Покарання відбував у Мордовії. Там написав і видав "Репортаж із заповідника імені Берія".
У вересні 1965 арештували і засудили – за антирадянську агітацію і пропаганду – до 4 років таборів. Покарання відбував у Мордовії. Там написав і видав "Репортаж із заповідника імені Берія".

Валентин Якович Мороз народився 15 квітня 1936-го на Волині. Протягом насиченого життя написав понад 100 наукових праць. Доктор гуманітарних наук Державного Коледжу Джерсі, США. Після закінчення школи вступив на історичний факультет Львівського університету, потім — до заочної аспірантури. На стаціонар не прийняли – не здав історію КПРС (Комуністичної партії).

У вересні 1965-го "без 5 хвилин кандидата наук" заарештували і засудили за антирадянську агітацію та пропаганду до 4 років таборів. Покарання відбував у Мордовії. Там написав і видав "Репортаж із заповідника імені Берія".

Після звільнення писати не припинив. 1969-го у самвидаві з'являється знамените "Серед снігів", згодом – "Хроніка опору", "Мойсей і Датан". 1 червня 1970-го Валентина Мороза арештували вдруге. Тоді його вважали "найвизначнішим представником інтегрального націоналізму" із відстоюванням чистоти національного ідеалу за будь-яку ціну. Вирок – 14 років: 6 років спецтюрми, 3 роки таборів особливо суворого режиму і 5 років заслання з визнанням особливо небезпечним рецидивістом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Імперія розпадеться. Відділяться татари, башкири, Сибір. Кубань – ми заберемо"

На захист Мороза виступили Іван Дзюба, В'ячеслав Чорновіл, Іван Світличний, Зиновія Франко, Євген Сверстюк і багато інших.

Аж після 5-місячного голодування 1979-го і під тиском світової громадськості радянська влада обміняла Мороза та ще 4 дисидентів на 2 радянських агентів КДБ, арештованих у США. "Акцію" оформили як позбавлення громадянства з видворенням із країни.

Автор: Ярослав Тимчишин
  "Моїм рятівником був Збігнєв Бжезінський. Він народився на Заході України. І безкомпромісно наполягав, що серед обмінюваних в'язнів українець мусить бути. Півроку Союз торгувався. Бо українця-націоналіста ніяк не хотіли випускати на Захід", - згадував Мороз.
"Моїм рятівником був Збігнєв Бжезінський. Він народився на Заході України. І безкомпромісно наполягав, що серед обмінюваних в'язнів українець мусить бути. Півроку Союз торгувався. Бо українця-націоналіста ніяк не хотіли випускати на Захід", - згадував Мороз.

"Моїм рятівником був Збігнєв Бжезінський. Він народився на заході України. І безкомпромісно наполягав, що серед обмінюваних в'язнів українець мусить бути. Півроку Союз торгувався. Бо українця-націоналіста не хотіли випускати на Захід", — згадував Мороз.

Валентин Мороз повернувся в Україну у квітні 1990-го. Читав багато лекцій про фальсифікацію української історії російськими істориками. З притаманним йому прямолінійним сарказмом прокоментував своє повернення: "У Канаді був. Перечекав там дощ та й повернувся". З 1997-го постійно жив у Львові.

13 квітня у Львові померла 94-річна Марія Макогон-Дужа, діячка ОУН, дружина колишнього політв'язня, члена Проводу ОУН Петра Дужого.

Зараз ви читаєте новину «Помер дисидент Валентин Мороз, який 13 років відбув у таборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі