середа, 08 квітня 2020 12:15

Польський уряд боїться залишитися без заробітчан

Польський уряд боїться залишитися без заробітчан
Валерій Чамлай півтора роки їздить на заробітки до Польщі. Фото Фейсбук

47-річний Валерій Чамлай із Тального Черкаської області у розпал коронавірусної інфекції залишився в Польщі. Працює на заводі із виробництва чіпсів.

"Я ні про що не жалкую, – каже. – Приїхав до Польщі 8 березня. Планую залишатися в тут ще два місяці. Польський уряд ухвалив рішення підвищити зарплати на 15%, щоби українці не їхали й не кидали свої робочі місця. Заробляю 3 з хвостиком тисячі злотих. Це 25-28 тисяч гривень на місяць. У день маю 150 злотих. Працюю на заводі із виробництва чіпсів. Це за 25 кілометрів від чеського кордону. Працюю по 12 годин у день".

Польський уряд ухвалив рішення підвищити зарплати на 15%, щоби українці не їхали й не кидали свої робочі місця

Валерій розповідає, що в Польщі немає такого суворого карантину, як в Україні.

"Я живу в хостелі просто у центрі міста. Усі автобуси, усі поїзди ходять, як і ходили. Щоправда людей дуже мало. Захисних масок я не купую, бо усім видають в достатній кількості на роботі. В магазинах ні про яке підвищення цін мови нема. Навпаки, щодня великі знижки – банани можна купити по 2,5 злотих (18-19 гривень), мандарини – 3 злотих (23-25 гривень), лимони – 5 злотих (36-42) гривні. З'явилася свіжа полуниця по 10 злотих (75 гривень). Є кавуни й дині, але я на ціну ще не дивився. На вулиці, правда, вдвох ходити не можна. Лише з дитиною. При вході в магазин видають одноразові перчатки".

Чоловік прогнозує, що після завершення карантину до Польщі приїде значно більше українців.
"Маю багатьох знайомих із України, які через карантин залишилися вдома без роботи. Ще місяць і вони вити почнуть, бо елементарно на їжу не вистачатиме. Тоді всі кинуться в Польщу аби заробити бодай якусь копійку. В Україні влада наробила багато дурниць, залишивши без роботи масу людей. Закінчиться карантин і Польща заживе, як і жила. А Україна знову побиратиметься по всьому світу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13-річну втікачку розшукували поліцейські з 5 районів

Чамлай їздить у Польщу на заробітки останні півтора року. До цього працював листоношою та інкасатором у поштовому відділенні в Тальному.

Зараз ви читаєте новину «Польський уряд боїться залишитися без заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі