четвер, 25 жовтня 2018 03:28

Показали концерт за участю Телеграм-бота
5

Фото: Анна-Лілія КОКОРА

21 жовтня у Львівському органному залі відбувся концерт за участю Телеграм-бота через який відвідувачі органного залу керували оркестром.

Слухачі мали змогу вільно переміщатись залом та вирішувати, що грати музикантам.

"Мене ніколи не влаштовувала концертна ситуація у світі", - розповідає скрипаль та композитор Олександр Пільчен. Разом із Ukrainian Festival Orchestra підготував унікальний перформанс.

"Культура концерту була народжена із появою опери, приблизно в XVI столітті. До цього були лише церква та вулиця. В церкві — духовний спів, на вулиці — танці, розповідає скрипаль. - Французька революція змінила підхід до неї. Тоді люди почали цікавитись музикою, отримали доступ до мистецтва. Сучасна класична музика непопулярна, бо хоче існувати в ситуації, коли публіка, мусить вислухати виконавця до кінця та не може на нього вплинути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сміливість і новаторство: балету "Діти ночі" два дні аплодували стоячи

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
 

"Два століття тому публіка кидала яйця та томати, якщо робота артиста була погана. А зараз — глядач можете лише встати і піти. Немає взаємодії із митцем. Навіть у тій же ж церкві, зокрема протестантській є можливість активної участі у месах. Це наштовхнуло на думку: "А що, якщо глядач зможе вирішувати, що саме грати музиканту?" - каже музикант.

В концерті за участі Телеграм-бота взяли участь 11 музикантів. В оркестрі не було чіткої ієрархії, усі музиканти виконували рівні між собою партії. Залучили й такі експериментальні предмети як шифер, пластикові труби, шматки металу, дерево.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
 

"Такі концерти - це те, чого потребує сучасна публіка і те, чого вже давно очікував Львів, - розповідає директор Львівського органного залу Тарас Демко. - Відвідувачі органного залу вже звикли до проектів романтичної, камерної та симфонічної музики, до органової музики - Брамса, Вівальді, Моцарта, Шопена. В академічному середовищі музикантів панує конформізм. Поважні інституції бояться експериментувати, аби не втратити свою публіку. Тому такі креативні митці, як Олександр Пільчен залишаються поза увагою. Згадую, коли Олександр презентував проект, сказав: "Всі і так весь час в телефонах, то чому нам не використати телефони?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото довоєнного Львова з висоти пташиного польоту

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
 

Раніше, британський продюсер записав унікальний проект із львівським оркестром.

Зараз ви читаєте новину «Показали концерт за участю Телеграм-бота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі