середа, 18 грудня 2019 04:20

"Початок епохи бідності": бюджет обласного центру зменшили удвічі

"Початок епохи бідності": бюджет обласного центру зменшили удвічі
РБК Вінницька область: бюджет зменшили удвічі

Найскладнішим за п`ять років своєї каденції назвали депутати Вінницької облради бюджет наступного 2020 року. Цю фразу проговорив ледь не кожний, хто активно обговорював бюджет.

Ще вчора голова Вінницької ОДА Владислав Скальський акцентував увагу на тому, що в бюджеті на 2020 рік уже немає таких статей, як субсидії чи виплати пільг. Адже ці видатки будуть фінансуватись без залучення обласного бюджету, пише vinnitsaok.

"Монетизація пільг і субсидій також дозволяє не транзитувати кошти на ці потреби через обласний бюджет. Саме тому обсяг бюджету на 2020 рік вдвічі менший ніж був у 2019 році", - пояснив Скальський.

Презентував бюджет Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський, пишет naparise.

Виступаючі оцінили "кошторис 2020" , як "складний", "найгірший за усі 5 років цієї каденції". Правда, були і доволі радикальні оцінки. Депутат Олег Легеза зазначив, що бюджет можна оцінити "скоріше, як початок епохи бідності, ніж її кінець".

Риску під дискусією поставив голова Владислав Скальський. Він зазначив, що бюджет наступного року можна назвати "трансформаційним", адже реформа децентралізації завершується, тож повноваження і гроші (мова йшла про 100%-е створення спроможних громад) будуть передані на місця, і громади будуть ними розпоряджатися.

Перш за все, бюджет враховує мінімальну заробітну плату в розмірі 4 723 грн., тобто економісти заклали, а депутати проголосували кошти на підвищення мінімальної заробітної платні, передбачене з 1 січня наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали наслідки дешевого долара для України

Також в обласному бюджеті заклали кошти на медицину, правда лише на перший квартал. Розрахувати кошторис на увесь рік неможливо, адже з 1 квітня 2020 року 27 обласних ме-дичних закладів отримуватимуть гроші безпосередньо з Міністерства охорони здоров'я.

Така "трансформація", яка проводиться в рамках реформування вторинної та третинної ланки медицини залишить Віннччину без 307 млн грн додаткової освітньої та медичної дотації.

За словами Миколи Копачевського, "загалом дохідна частина становить понад 4 млрд 242 млн грн, у тому числі доходи загального фонду бюджету визначені у сумі 2 747 182 230 грн, доходи спеціального фонду бюджету у сумі 1 495 465 300 грн.

11 грудня президент Володимир Зеленський підписав законопроект про бюджет України на 2020 рік.

13 листопада Верховна Рада у другому читанні ухвалила державний бюджет на 2020 рік. "За" проголосували 280 нардепів.

Зараз ви читаєте новину «"Початок епохи бідності": бюджет обласного центру зменшили удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі