вівторок, 07 квітня 2020 16:20

Пиво, прогулянки і закупи: як прожила Полтава перший день жорсткого карантину
32

Із 6 квітня в Україні діє посилений карантинний режим — уведено масковий режим у громадських місцях, заборонено відвідувати парки, збиратися на вулицях групами понад дві особи. Підлітки не повинні виходити з дому без одного з батьків. Старші за 60 років мають право ходити лише в магазини не далі як 2 км від дому. Вигулювати собак може одна особа.

Полтавці стоять у черзі до відділення банку
Фото: Ольга Стенько
На вході до парків та скверів встановили таблички про обмеження відвідування
Комунальні служби працюють за звичним графіком, засобами захисту не користуються
Парки та сквери патрулюють спецпризначенці
Комунальні служби працюють за звичним графіком, засобами захисту не користуються

У перший день жорсткіших обмежень у Сонячному парку в центрі Полтави людей менше, ніж зазвичай. Розноситься звук двох бензопилок — пиляють дерева. Порізані товсті стовбури вивозить трактор із причепом. Ще один стоїть на початку паркової алеї. За кермом у закритій кабіні нудиться водій. На причіп тонкі гілки вантажать троє чоловіків. У жодного немає ні маски, ні окулярів.

– Ми, комунальні служби, не можемо сидіть на карантині. У нас багато роботи. А маски не потрібні на свіжому повітрі. Як я в масці працюватиму бензопилкою? – спирається на довгу гілку чоловік років 40. Замість жилетки одягнутий у червону кофту з капюшоном.

Автор: Ольга Стенько
  Комунальні служби працюють за звичним графіком, засобами захисту не користуються
Комунальні служби працюють за звичним графіком, засобами захисту не користуються

Огрядна дівчина в чорному одязі курить біля смітника і розмовляє по телефону. До неї підходять двоє патрульних у чорних масках. Після короткої розмови дівчина кидає недопалок у смітник, піднімає з підборіддя маску на обличчя та йде.

– Ми попередили про недопущення перебування в парку. Не штрафуємо. Сьогодні чергуємо по всіх парках і робитимемо це до кінця карантину. Сьогодні людей значно менше. Порівняно з минулим тижнем це видно, – каже старший сержант поліції Олег Скоробагатий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин: як живе Київ без громадського транспорту

На патрулювання в Полтаві щоранку виходять 100 поліцейськихз батальйону особливого призначення. Чергуватимуть так до завершення надзвичайної ситуації. Обіцяють штрафувати порушників.

На входах до парків та скверів встановили червоні таблички з попередженням. У разі перебування в парку - штраф 17 тис. грн.

До входу в Сонячний парк іде худорлява літня жінка в демісезонних туфлях та зимовому пальті. Рожева шапка насунута на очі. Під блакитною медичною маскою – ватномарлева пов'язка. Прочитавши оголошення, пані змінює напрямок руху – йде в обхід.

– Живу одна, діти далеко. Сусіди допомагають, якщо попрошу. Але, стараюся сама все робити. Купила в магазині хліб, булочку та молоко. Раніше за овочами ходила на базар. Тепер теж беру в магазині, – каже 90-річна Анна Петренко. – Завжди ходжу парком. Перепочиваю на лаві, бо важко. Зараз написали, що штрафуватимуть. У мене немає таких грошей. Доводиться обходити.

Проходить повз мобільну кав'ярню. Таких повно в Полтаві. Ще вчора тут було людно. Тепер бариста самотньо сидить на стільці.

Автор: Ольга Стенько
  У перший день жорсткіших обмежень карантину в Полтаві продовжують продавати каву на вулицях
У перший день жорсткіших обмежень карантину в Полтаві продовжують продавати каву на вулицях

– Ми працюємо. Не знаю, чому не закриваємось – не я хазяїн. Клієнтів мало, за перші три години – людей 15. Хтось на машині під'їхав, хтось повз проходив й узяв каву, – каже 20-річний Денис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львів без туристів оновиться, як Венеція: як місто переживає карантин

Перехожих у центрі Полтави порівняно небагато. Тут не працюють ресторани та крамниці. Окрім кав'ярень, де готують каву з собою, не закрилися ще відділення банків. До них стоять черги з 7-10 людей. Всі в масках, дотримуються дистанції.

На лавці на бульварі Гоголя, просто біля таблички з забороною перебування в парку, сидить літня жінка в масці та рукавичках. У руках тримає телефон і флакон з антисептиком. Обурюється питанню, чи знає вона що в парку сидіти не можна.

– Що таке громадське місце? Це місце, де перебуває скупчення людей понад 15 осіб. Які разом щось роблять – п'ють каву чи чай. А я нічого не роблю. Я сиджу і чекаю на швидку допомогу. Просто я хочу поміряти мою температуру на вулиці. Точно так же хочу перевірити, як працює "швидка", – жінка не хоче представлятися. Просить не заважати, бо має відповісти на телефонний дзвінок.

Автор: Ольга Стенько
  На вході до парків та скверів встановили таблички про обмеження відвідування
На вході до парків та скверів встановили таблички про обмеження відвідування

– Я чекаю на вас біля пам'ятника Гоголю. Не можете під'їхати? А у вас є тести? Куди пройти? В лікарню? А якщо я хочу, щоб ви приїхали? – каже в телефон. Завершує телефонну розмову і йде вулицею за ріг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нова Пошта" під час карантину розпочала встановлювати поштомати

У спальному районі Алмазний людей значно більше. Гуляють у парку воїнів-інтернаціоналістів. Двоє жінок, скинувши маски, п'ють ситро з пляшок. Сховалися за ялинами, щоб поліція не побачила.

– Лавка – альтернатива майданчику. Сіли, бо ноги болять. Скраю, тому що боїмося – будем тікать єслі шо. Від поліції. Дитині ж треба гулять, - каже жінка в брудній марлевій масці. Представляється Світланою, 54 роки. Поруч із нею дівчинка років 5 тре обличчя руками. – Не можу на неї маску вдягнути – задихається. І обличчя стає мокре. Розумію, що це треба – я сама лікар. Но не знаю, що робити. Щоб вберегтися від вірусу, часто миємо руки з милом. Спрею спиртового не маю.

Полтавка Олена гуляє з трирічною донькою Міланою. На газоні біля райдержадміністрації розглядають голубів.

Автор: Ольга Стенько
  Полтавка гуляє з 3-річною донькою на газоні, у віддаленні від парку та дитячого майданчика
Полтавка гуляє з 3-річною донькою на газоні, у віддаленні від парку та дитячого майданчика

– Ми останній день у місті. Завтра тікаємо в село до батьків. Чекала, поки туди проведуть інтернет, працюю віддалено. Сидіти вдома з дитиною неважко. Важко, що працюю, а в дитини немає свіжого повітря, – каже жінка.

– Дома цікаво. Але я хочу в дитсадок. А ще більше – на майданчик. Мама каже, що не можна, – дівчинка теж у масці, як і її мама.

На дитячих і спортивних майданчиках порожньо. Найбільше людей через дорогу. Там працює великий мережевий супермаркет.

Найбільші черги до двох мінікав'ярень. На лавках люди їдять снеки, палять. Багато автівок і людей з повними пакетами продуктів.

Активно спілкується з усіма дівчина в короткій рожевій шубі. Рожеві медичні рукавички мають інший відтінок. Чорна тканинна маска зсунута на шию. Пропонує перехожим придбати купони на знижку при покупці суші.

Автор: Ольга Стенько
  Дівчина запрошує перехожих придбати купон на знижку на придбанна суші
Дівчина запрошує перехожих придбати купон на знижку на придбанна суші

– Маска мені мішає. А от рукавички вдягла, щоб викликати довіру. Мені не страшно заразитися чи заразити інших. Чого боятися? Штраф – це максимум. Хвороби, від яких помирають, були завжди. Напрімєр, від раку. І пандемієй боліють, і боліли всігда. У мене сила позитивного мишлєнія, я вірю тільки в свою карму, – каже 18-річна Марія.

Розташований поруч ринок закрито. Працюють два магазини. До крамниці господарчих товарів стоїть невелика черга, запускають по одному і лише в масках. Неподалік продають пиво і напої. На бордюрі під входом із пляшкою сидить худий п'яний чоловік. Має вигляд безхатька. Під лівим оком – почорнілий синець.

– Я віддихаю. Не боюсь я вашой корони, - каже.

На території ринку можна зустріти перехожих. З боку супермаркету йде пара. У жінки свіжопофарбоване світле волосся пишно начесане. Виблискують на сонці стрази на сіро-чорному спортивному костюмі. В її чоловіка у руках пакет, повний скляних пляшок пива.

– Хочеться, шоб одкрили ринки назад. Ми тут все купляли: їду, одєжду. І гуляли, і обувались, і оддихали. Тепер купляємо все в супермаркеті. Но, не все можна замінить. Напрімєр, картошку. Того, шо вона в супєрмаркетах по 20 гривень і невкусна. Лучше б одкрили ринки. Во-пєрвих, на свєжем воздухє. Во-вторих, я все брала отут в овощном кіоскє. Там продавець своїми руками в пєрчатках бере ті два помідора, шо мені нада. А не увесь супермаркет перелапає їх своїми руками, – каже обурено 45-річна полтавка Оксана.

Повз повільно проїжджає невелика біла вантажівка Mercedes. На кузові – логотип італійського супармаркета. Біля пекарні зупиняється, двоє чоловіків вивантажують порожні коробки та несуть у пекарню. Звідти приємно пахне солодкою випічкою. Булки тут печуть, а продають у продуктових магазинах.

Автор: Ольга Стенько
  Попри дозвіл Уряду, за рішенням міськради ринки в Полтаві закриті
Попри дозвіл Уряду, за рішенням міськради ринки в Полтаві закриті

– Де його тепер куплять все на посадку? – з боку порожніх рядів, де зазвичай торгують селяни, виходить немолоде подружжя. В обох на обличчі яскраво-сині медичні маски.

– Нам усе треба. Цибуля-сіянка, насіння огірків, редису, буряків, дині. Купляли завжди в одному магазині на ринку. Цього року садитимемо город на дачі, як і завжди. Якщо знайдемо, що садити. Шкода, що в Полтаві не відкрили базар. Треба десь вапно і фарбу купити, підремонтувати будинок. Але що робить – значить, треба потерпіти. Здоров'я важливіше, - зітхає Людмила Миколаївна, 50 років.

Трохи далі, де постійно підприємці торгують овочами оптом і вроздріб, дві машини. В блакитний Volkswagen завантажують важкі старі коробки, водій одразу рушає.

– Це приїжджають з ферми, забирають гнилі овочі. Морква, капуста, картопля йде на корм тваринам. У мене ж усе на складах гниє. Що викидати, що віддати людям на добре діло. У нас же ніякого бізнесу немає, все закрито на ринку. А за оренду треба платити. Минулий місяць оплатив увесь, а за цей ще не знаю. Але за охорону ринку збирають, – Валєра, продавець південної національності, сідає в білий мікроавтобус та їде геть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік вигулював на повідку домашню курку

Машин на вулицях менше, але не набагато. На червоне світло на кожному світлофорі збирається від 10 авто. Ходить громадський транспорт. На зупинках по 3-5 людей. Хоча міськрада дозволила займати всі сидячі місця, післяобід в автобусах пасажирів майже немає.

Автор: Ольга Стенько
  На дорогах машин поменшало, але не набагато. Громадський транспорт ходить
На дорогах машин поменшало, але не набагато. Громадський транспорт ходить

На зупинці "23 вересня" до порожнього маршрутного автобуса сідають чоловік і жінка років 35. У руках тримають три повних пакети з АТБ. На запитання, чи вони мають спеціальний дозвіл на пересування громадським транспортом чоловік, відповідає запитанням.

– А нашо воно? Якісь проблеми? Нам треба їхати в особистих справах - ми їдем. Маски в нас є, проїзд оплатили. Я вперше чую, що не всім можна їздити, - каже.

Дорогою до центру в автобус на різних зупинках сідають іще троє. Медиків можна побачити лише на зупинках – люди з жовтими стрічками на одязі. Сідають в автобуси інших маршрутів.

З понеділка обмежили пересування громадським транспортом для містян. Окрім людей, які мають спеціальні перепустки. Це мають контролювати поліцейські. На два дні ми зробили перехідний період, - каже керівник пресслужби Полтавської міської ради Віталій Улибін.

– У середу вже буде контроль, – веде далі. – До того часу запустимо спеціальні QR-коди. Нам ІТ-компанія безкоштовно розробила спеціальний додаток. Дає змогу роботодавцю зробити перепустку унікальним кодом. А водій зможе відсканувати його мобільним телефоном. Поліція вибірково скануватиме. Хто без поважної причини – будуть штрафи.

Автор: Ольга Стенько
  Парки та сквери патрулюють спецпризначенці
Парки та сквери патрулюють спецпризначенці

За словами керівника відділу комунікації ГУ нацполіції в Полтавській області Юрія Сулаєва, протягом 6 квітня на Полтавщині склали 18 адмінпротоколів на порушників карантину. Зокрема, 6 – за появу в громадських місцях без засобів індивідуального захисту (масок), 7 за відвідини парків, скверів та спортмайданчиків. Четверо людей не мали при собі документів, що посвідчують особу. Один протокол - за здійснення незаконної торгівлі під час карантину.

Як повідомила на своїй сторінці в соцмережі директор департаменту здоров'я та соцзахисту Полтавської міської ради Вікторія Лоза, у місті створили мобільні бригади для тестування людей на коронавірус. За 6 квітня провели 14 тестів.

Відео про порожні під час карантину вулиці Полтави зняв та виклав на своєму каналі YouTube 25-річний полтавський фотограф Олександр Балковий.

Карантин та режим надзвичайної ситуації діятимуть в Україні до 24 квітня. Обмеження увели через поширення коронавірусу. Карантин можуть подовжити, якщо темпи захворювання не знизяться. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що обмеження можуть тривати до середини травня.

Зараз ви читаєте новину «Пиво, прогулянки і закупи: як прожила Полтава перший день жорсткого карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі