вівторок, 11 червня 2019 07:16

Перший православний храм міста зруйнували козаки

Перший православний  храм міста зруйнували козаки
Собор був першим православним храмом у місті. ФОТО: Wikipedia

240 років тому, у 1779 році, домініканці збудували Свято-Преображенський кафедральний собор у центрі Вінниці.

Історія собору починається у 1639 році, коли було вирішено заснувати новий монастир на землях Вінниці як частину дерев'яних оборонних споруд фортеці.

Головним ініціатором спорудження став Стефан Черленковський, а землі було виділено Яном Ордживольським.

Згодом, під час визвольної боротьби Богдана Хмельницького, домініканці були змушені покинути будівлю, рятуючись від військ Максима Кривоноса.

У 1758 році граф Михайло Грохольський приймає рішення про реконструкцію костьолу зі зведенням у його стінах родової усипальниці Грохольських.

У 1772 році після російсько-польських воєн храм поступово занепадає, а у 1832-му його взагалі закривають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Храм Святого Сімейства тепер будують офіційно

Особливе місце, яке займав вінницький Свято-Преображенський собор у православному світі підкреслює той факт, що саме йому була дарована в 1865 році Дарохранительниця (посудина для зберігання святих дарів) майбутнім імператором Олександром III як данина скорботи про померлого брата Миколу.

Громадянська війна (1917 – 1923) принесла православному храму розорення.

Лише у 80-х роках ХХ століття в стіни костьолу починає повертатися духовність – відкрито зал органної та камерної музики. А пізніше відбувається повне відродження храму – його передають у лоно православної церкви Московського патріархату.

Зараз собор належить Українській православній церкві. Він став оплотом просвіти та культури, який крім богослужінь надає дах великій церковній бібліотеці, духовному хору і театру-студії "Лампадка".

В 19 кілометрах від Гайсина, в межах невеликого села Тишківська Слобода, знаходиться знаменита обитель – Свято-Успенський діючий чоловічий монастир. Його слава лине не лише на Вінниччину, а й за межі України. З давніх часів його ще називають Гранівським.

Зараз ви читаєте новину «Перший православний храм міста зруйнували козаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі