вівторок, 17 вересня 2019 14:49

Перебудовані на забуття: на книжковому фестивалі влаштують історичні дискусії

На Черкаському книжковому фестивалі проведуть історичні дискусії "Перебудовані на забуття" та "Нова архітектура Черкас: мейкап чи тотальна пластика?".

Перша пройде 12 жовтня об 11:00 у залі Черкаської обласної філармонії. Говоритимуть, як затоплення сіл вплинуло на долі людей, які там жили. 59 років тому під час будівництва Кременчуцького водосховища під воду пішло майже 200 населиних пунктів. Людей терміново виселили.

Автор: ck.suspilne.media
  59 років тому на Черкащині затопили майже 200 сіл
59 років тому на Черкащині затопили майже 200 сіл

"Наступного року Черкащина відзначатиме 60 років із часу затоплення території області. Ми хочемо нагадати про цю подію та поговорити, які наслідки затоплення сіл та як це вплинуло на людей. Як зараз вони живуть і що втратили", - говорить краєзнавець Сергій Ганницький.

Крім того, на заході покажуть документальний фільм про затоплення сіл "Перебудова (1956-1959)" журналістів Захара Колісніченка та Андрія Чернеги. А наукова співробітниця заповідника "Чигирин" Наталія Чигирик презентує книгу "Затопллені села".

Інша дискусія "Нова архітектура Черкас: мейкап чи тотальна пластика?" відбудеться 13 жовтня о 12:00 біля Рибного ряду. Це центральний квартал біля Соборної площі.

Автор: chebookfest
  На Книжковому фестивалі обговорять долю Рибного ряду
На Книжковому фестивалі обговорять долю Рибного ряду

"Ми хочемо привернути увагу містян до архітектурної проблеми міста. Тому проведемо захід біля історичного об'єкту. Запросимо до обговорення місцевих жителів, які проживають поруч. Щоб вони зрозуміли, якої долі хочуть Рибному ряду - залишити його без змін чи реставрувати. Чи готові вони віддати цей об'єкт забудовникам, які перетворять його на щось інше. Місто потроху втрачає своє обличчя. Щоб зберегти історичні пам'ятки, люди мають не стояти осторонь", - каже Сергій Ганницький.

Архітектор Федір Гонца покаже фасад та інтер'єр будівлі. Розкаже про те, як зберегти об'єкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Стівена Кінга вийшла нова книга, яка стане серіалом

Автор проекту "На районі" Олексій Шандра розкаже про ретроспективу міста і районів в історичному контексті.

Також у дискусії візьмуть участь головний редактор проекту "Громадське телебачення: Черкаси" Олекса Хуторний і журналіст і краєзнавець Борис Юхно.

У Черкасах відбудеться 3-й книжковий фестиваль. Триватиме з 11 до 13 жовтня. Ця подія стане фіналом літературних подорожей Україною. Учасники фестивалю зможуть пограти у теніс, покататися на велосипедах, випити пива, піти на шопінг або боулінг із улюбленим письменником і послухати лекції для самоосвіти. Також обговорюватимуть історію Черкащини.

Зараз ви читаєте новину «Перебудовані на забуття: на книжковому фестивалі влаштують історичні дискусії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі