неділя, 05 січня 2020 11:03

Обвалився дах національної пам'ятки на Львівщині

Обвалився дах національної пам'ятки на Львівщині
Дах над монастирем та костелом повністю замінила у післявоєнні роки радянська влада. Фото:zaxid.net

Частина даху колишнього Монастиря капуцинів у селі Олесько на Львівщині обвалилася через погану погоду.

Монастир є пам'яткою архітектури національного значення, в якому розташоване фондосховище Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького, повідомили в галереї.

"Станом на 4 січня почалися роботи зі створення на даху тимчасового накриття, яке вбереже фондосховище від затікання. Музейним предметам нічого не загрожує. Відбулася конструктивна розмова керівництва Галереї з представниками ЛОДА стосовно проблемних питань фондосховища в Олеську і не тільки цього об'єкту. Наші спільні майнові питання тепер будуть врегульовуватись на іншому рівні і з новими відповідальними особами. Обидві сторони - ЛОДА і Галерея - констатують порозуміння на цьому етапі", - розповіли в галереї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вражаюче видовище - показали один із найбільших середьовічних замків Європи

Дах над монастирем та костелом повністю замінила у післявоєнні роки радянська влада "без дотримання відповідних технологій", під час реконструкції використали погану деревину.

"Саме ця частина, повністю згнивши, була завалена буревієм. Дах зведено у 1950-х роках, після того як монастир у 1944 році спалили нацисти", - повідомили у галереї мистецтв.

Наразі вхід на територію Монастиря капуцинів закритий.

"У його приміщені тимчасово не діють виставки, по-друге, ризики обвалу даху зростають через погодні умови власне в зимовий період. У фондосховищі постійно чергує поліція охорони", - повідомили у галереї мистецтв.

В Японії в місті Наха згорів стародавній японський замок Сюрі. Погасити комплекс вдалось через 11 годин. Будівля є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вогонь знищив головний зал завку і одну з будівель комплексу. Загалом вигоріло 4200 квадратних метрів історичної будівлі. Гасили полум'я 30 пожежних бригад протягом 11 годин. Причини загоряння встановлюють.

Зараз ви читаєте новину «Обвалився дах національної пам'ятки на Львівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі