вівторок, 29 серпня 2017 05:29

Німці добуватимуть газ в Україні зі сміття

Німці добуватимуть газ в Україні зі сміття
Біогаз, що утворюються в твердих побутових відходах, будуть переробляти на електроенергію. Фото: Ukr.Life

У місті Кременчук Полтавської області планують встановити турбіну, яка вироблятиме електроенергію з побутового сміття. Українсько-німецька компанія, що спеціалізується на альтернативній енергетиці, виграла місцевий конкурс і до кінця року модернізує Деївське сміттєзвалище.

Про це повідомив 32-річний Павло Бедрацький, заступник керівника комунального підприємства "Кременчук Інвест".

"Під час гноїння твердих побутових відходів утворюється суміш метану, сірководню та інших газів. Цей біогаз необхідно видаляти зі звалища, щоб не було самозаймань на полігоні, шкідливих викидів у повітря. Систему збору біогазу маємо, але сьогодні спалюємо його у факелі. Таке використання ресурсу — неефективне. Віддамо систему в оренду, і інвестор вироблятиме електроенергію. Потім буде продавати її за "зеленим" тарифом", - зазначив Бедрацький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Викидати можна лише сміття, яке не підлягає переробці" - українка про життя в Кореї

Міська рада Кремечука та підприємство "Альтернативні енергосистеми та Технології захисту навколишнього середовища" домовлялися про співпрацю протягом 8 років. За цей час у Німеччині тричі створювали електростанцію для цього проекту. Дві з них продали через надто тривалі переговори. Нещодавно компроміс досягнули, проте остаточне рішення — за сесією міськради, яка відбудеться 7 вересня.

Інвестор планує витратити на проект 800 тис євро. Подібним чином видобувають електроенергію на сміттєзвалищах у Київській, Миколаївській та Житомирській областях.

З 1 січня 2018 року Україна зобов'язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Наразі наша країна не має жодного заводу із комплексної переробки сміття.

Зараз ви читаєте новину «Німці добуватимуть газ в Україні зі сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі