неділя, 15 березня 2020 08:35

На вокзалах Полтави вимірюють температуру пасажирам з інших областей
10

На Київському вокзалі Полтави вийти з перону можна лише через будівлю вокзалу
Фото: Ольга Стенько
На Київському вокзалі Полтави вийти з перону можна лише через будівлю вокзалу, де на вході п'ятеро членів мобільної групи вимірюють температуру безконтактними термометрами
Пасажирам, що прибувають  з інших областей, вимірюють температуру безконтактними термометрами
Пасажирам, що прибувають  з інших областей, вимірюють температуру безконтактними термометрами
На Київському вокзалі Полтави вийти з перону можна лише через будівлю вокзалу - бічні ворота закриті

У Полтаві з 14 березня вимірюють температуру в пасажирів, які прибувають автобусами та залізницею з інших областей.

Таке рішення ухвалив виконком Полтавської міської ради в зв'язку з оголошеним карантином, розповіла Gazeta.ua директор департаменту охорони здоров`я та соціального розвитку Полтавської міської ради Вікторія Лоза.

Безконтактні термометри закупила Полтавська міська рада. Планували закупити 43 шт, але через високий попит на ці прилади змогли поки що закупити лише 25 шт.

Організували спеціальні групи, вони чергують на трьох вокзалах, через які до Полтави прибувають пасажири з інших міст: двох залізничних та одному автобусному. До складу груп увійшли представники районних у місті Полтаві рад, правоохоронці, рятувальники ДСНС та сімейний лікар.

Автор: Ольга Стенько
  На Київському вокзалі Полтави вийти з перону можна лише через будівлю вокзалу, де на вході п'ятеро членів мобільної групи вимірюють температуру безконтактними термометрами
На Київському вокзалі Полтави вийти з перону можна лише через будівлю вокзалу, де на вході п'ятеро членів мобільної групи вимірюють температуру безконтактними термометрами

"На вихідних працюємо в тестовому режимі. Поліція в складі груп забезпечує порядок. З понеділка чергуватиме нацгвардія, а лікарів залучати до чергувань не будемо. Створюємо мобільні медичні бригади на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги. За потреби вони виїжджатимуть протягом 10 хвилин. Лікар опитає пацієнта. Якщо рекомендують самоізоляцію, міськрада виділить автомобіль, щоб доставити людину додому. Навіть якщо йдеться про ГРВІ. В очікуванні автомобіля пацієнти перебуватимуть в ізоляторі. Для цього виділили спеціальні окремі кімнати на вокзалах", - розповіла директорка міського департаменту охорони здоров'я.

По вокзалу люди з термометрами не ходять. З'являються на вході до будівлі лише коли прибуває міжміський потяг. Щоб пасажири не змогли оминути пост вимірювання температури, закрили бічні виходи з перону.

На Київському вокзалі приходить швидкісний потяг Київ-Харків. П'ятеро людей доволі швидко направляють безконтактні термометри на обличчя пасажирів та вимірюють температуру на лобі. Люди не протестують - висловлюють розуміння, що того потребує ситуація. Однак, на дисплеях термометрів температура занадто низька - до 35 градусів.

Автор: Ольга Стенько
  Пасажирам, що прибувають  з інших областей, вимірюють температуру безконтактними термометрами
Пасажирам, що прибувають з інших областей, вимірюють температуру безконтактними термометрами

"Вимірювання температури здійснюється згідно з пам'яткою, яку нам надав центр ПМСД. Там зазначено, що температура тіла повинна бути не вище 37,5 градуса. Якщо виявляється температура тіла вище, людину помістимо в ізолятор - окреме провітрюване приміщення на вокзалі. Люди заходять з вулиці, тому прилад у них показує низьку температура. Щоб безконтактний термометр виміряв точну температуру, треба, щоб людина побула в приміщенні деякий час. Але, якщо температура висока, вона буде виявлена", - розповіла заступник голови Київської в місті Полтаві районної ради Олена Парпура.

На автовокзалі на порожній перон прибуває міжміський автобус Харків Київ. Його зустрічає особисто голова Шевченківської районної в місті Полтава ради Дмитро Задворкін з безконтактним термометром у руках. Заходить у відчинені перші двері автобуса. Вимірює температуру у двох співробітників компанії перевізника. Далі - по черзі в кожного пасажира. Вголос називає цифри.

Автор: Ольга Стенько
  На автовокзалі Полтави температуру вимірюють прямо в салоні автобуса. Починають з водіїв,  на черзі - пасажири
На автовокзалі Полтави температуру вимірюють прямо в салоні автобуса. Починають з водіїв, на черзі - пасажири

Раптом лунає: "37". В одного з пасажирів підвищена температура. На питання чи нормально він себе почуває, чоловік відповідає ствердно. Чиновник радить подорожньому звернути увагу на своє здоров'я та, якщо стан погіршиться, звернутися в пункті прибуття до сімейного лікаря.

"Рішенням ДСНС нам була озвучена температура 37,5 градуса. При такій і вище ми викликаємо лікарів з поліклініки, яка знаходиться неподалік. В даному випадку температура не настільки висока", - пояснив Задворкін.

За перший день чергування людей з підвищеною температурою не виявили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин у Полтаві: студентів не пускають до вишу, а співробітникам вимірюють температуру

А от на Південному вокзалі Полтави удень людей із термометрами знайти було важко. Одна за одною прийшли дві приміські електрички. Звідти безперешкодно вийшли кількадесят пасажирів. Дехто серед них чхав і кашляв. Але контролю стану здоров'я для них не проводили. Чергова по залізничному вокзалу пояснила, що найближче вимірювання температури пасажирам проводитимуть о 18:45. Тоді має прибути міжміський потяг. Пасажирів приміських потягів не перевіряють.

"Ми поки що вирішили перевіряти температуру тільки в людей, які прибувають з інших областей. Поки немає в області поширення коронавірусу, ми розуміємо, що він може бути тільки привезений. Тож, ми не перевіряємо місцевий транспорт - немає в цьому ніякої логіки", - пояснила Вікторія Лоза.

12 березня в Полтаві провели масштабні спільні навчання медиків, ДСНС та правоохоронців. Відпрацьовували взаємодію спеціальних служб при виявленні хворої на коронавірус людини. За легендою навчань, хворого на covid-19 пасажира зняли з міжміського автобусу.

Зараз ви читаєте новину «На вокзалах Полтави вимірюють температуру пасажирам з інших областей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі