Ексклюзиви
середа, 11 вересня 2019 04:10

На Ставці Гітлера несподівано дізнались про 4-поверхову будівлю під землею

На Ставці Гітлера несподівано дізнались про 4-поверхову будівлю під землею

Київські дослідники знайшли на ставці Гітлера "Вервольф", що у Стрижавці біля Вінниці підземне приміщення на чотири поверхи.

Для Вінниці і Вінниччини - це більш, ніж відкриття. Це сенсація, пише naparise.

Уже другий рік поспіль дослідження на Ставці проводять фахівці київського Інституту прикладних проблем екології, геофізики та геохімії. Торік вони запідозрили, що поблизу майданчика для військової техніки (біля самого бункера Гітлера) можуть бути підземні приміщення. Тепер це остаточно підтверджено.

"Науковці називають "знахідку" "рукотворним підземним об'єктом". Тобто, це не природні підземні пустоти, а саме будівля на чотири поверхи. Про точну площу приміщення наразі не повідомляють. Зате відомо, що верхній поверх "бункера" знаходиться на глибині близько 2,5 м під землею, а висота кожного поверху – 1,8 метра", - розповіла директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

Метод, яким столичні вчені проводили дослідження, дослівно називається "частотно-резонансна обробка та інтерпретація даних супутникових та аерознімків та наземні геоелектричні методи вертикального електрорезонансного зондування".

"Таке зондування разово проводиться на площі 10Х10 сантиметрів, тому зрозуміло, що повне дослідження території ставки потребує дуже багато і часу, і ресурсів, адже це – 24 гектари площі, - говорить Катерина Висоцька. - Але ми плануємо й надалі поступово досліджувати цю територію. Починатимемо із місця, де знайдено підземелля. Головне – ми тепер точно знаємо те, що раніше було лише припущенням: на ставці є велике підземне приміщення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як виглядав бункер Гітлера

Як досліджуватимуть знайдений "бункер", вінницькі науковці ще не вирішили. Про його розкопки, поки що не йдеться.

Зараз на базі ставки "Вервольф" створили "Історико-меморіальний комплекс пам'яті жертв фашизму.

Туристам сьогодні важко уявити, яким було це місце у період Другої світової війни, оскільки, відступаючи, німці висадили ставку Гітлера в смт Стрижавці Вінницького району в повітря.

Зараз ви читаєте новину «На Ставці Гітлера несподівано дізнались про 4-поверхову будівлю під землею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути