понеділок, 27 серпня 2018 14:50

На похороні бійця "Айдару" сталася бійка
13

У Львові прощались з 21-річним захисником України Мар’яном Найдою
У Львові прощались з 21-річним захисником України Мар’яном Найдою
У Львові прощались з 21-річним захисником України Мар’яном Найдою
У Львові прощались з 21-річним захисником України Мар’яном Найдою
У Львові прощались з 21-річним захисником України Мар’яном Найдою

У Львові відбулось прощання з 21-річним захисником України Мар'яном Найдою (позивний Нейтон), який загинув у с. Кримське Новоайдарського району на Луганщині під час виконання бойового завдання.

Старший солдат 24 окремого штурмового батальйону "Айдар" 53 окремої механізованої бригади загинув 23 серпня під час довготривалого бою з російськими оккупантами.

Того дня ворог під прикриттям артилерії та мінометного вогню наблизився до передових позицій ЗСУ. Спробував захопити спостережні пости уздовж Бахмутськой траси. Атаку противника вдалося відбити. У цьому бою загинули ще 3 бійців батальйону "Айдар": солдат Тарас Проценко, старший солдат Михайло Щербанюк і старший солдат Андрій Чирва.

Віддати останню шану бійцю прийшли сотні львів'ян. Люди ставали на коліна та схиляли голови перед загиблим. Прощання відбулося у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла. Поховали Героя на Личаківському кладовищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі від вибухів загинуло двоє військових

На цвинтарі стався конфлікт, який переріс у бійку із групою молодиків у чорних футболках, які ледь не зірвали похорон. Відео інциденту можна переглянути тут.

"В їхніх розмові було чути про язичництво, про рунвіру та офіційно у мікрофон про те, що ховали вікінгів із мечем і сокирою, про нібито заповіт загиблого поховати його за їхнім звичаєм, бо він був їхнім другом. Один "чорномаєчник" таки поклав сокиру до труни і нагадав про традицію спалення", - написав у соцмережі Facebook живописець, громадський діяч, педагог, заслужений діяч мистецтв України Ігор Гавришкевич.

За його словами, мати воїна зовсім розгубилася. Адже за законом "Про поховання та похоронну справу в Україні" за умови відсутності письмового волевиявлення загиблого обряд його поховання визначають найближчі родичі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики обстріляли цивільний квартал міста

"Саме про право матері нагадав настоятель храму, але у відповідь від чорномаєчників було чути брутальні матюки та погрози! Після цього втрутилися ветерани-добровольці АТО з вимогою дати поховати за волею матері. На них було вчинено "кулачний" напад. Аж згодом хтось викликав поліцію. Вона нікого не затримала", - додав він.

Мар'ян Найда народився 13 квітня 1997-го у Львові. Закінчив Львівський навчальний комплекс ЛНВК "Провесінь". Продовжив навчання у Львівському автомобільно-дорожньому коледжі та Технічному коледжі НУ "Львівська політехніка". У 18 років він пішов добровольцем у батальйон "Донбас". З серпня 2015-го до вересня 2016-го перебував на військовій службі у Національній гвардії України, а з лютого 2017-го проходив службу за контрактом у Збройних силах України. У героя залишилася матір і молодший брат.

Напередодні, 25 серпня, на Личаківському кладовищі поховали військовослужбовця полку "Азов", старшого лейтенанта медичної служби Олега Кремеза.

Зараз ви читаєте новину «На похороні бійця "Айдару" сталася бійка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі