пʼятниця, 11 грудня 2015 11:19

На новорічну ялинку у Вінниці виділили 500 тисяч гривень завдяки волонтерам

На новорічну ялинку у Вінниці виділили 500 тисяч гривень завдяки волонтерам

З минулого місяця запрацювала електронна черга на отримання земельних ділянок для бійців АТО на сайті Вінницької міської ради. Ініціювали створення єдиного реєстру члени Автомайдану Вінниччини та самі бійці. Ініціативна група також працює над створенням у Вінниці єдиного центру національно-патріотичного виховання на базі колишнього санаторію імені Коцюбинського. А ще - над міською програмою допомоги бійцям АТО. Зібрала всіх у одну команду автомайданівка Таїсія Гайда.

Ви слідкуєте за використанням бюджету у лікарнях, за міським та обласним бюджетами. Це дає якийсь результат?

"Кожне розподілення коштів ми моніторимо. І не даємо красти. Результати такого моніторингу точно є. До прикладу, коли з обласного бюджету виділили два мільйони на утримання дельфінів у приватному санаторії, ми почали блокувати це рішення. Питання набуло широкого розголосу. І ці кошти з обласного бюджету не віддали. На новорічну ялинку з міського бюджету в минулому році виділили мільйон гривень. В цьому році, після нашого втручання — тільки 500 тисяч гривень. У 2015 році на програму по допомозі атовцям виділено 10 мільйонів. На 2016 — тільки 4. Це тоді, коли потреби лише зростають. Будемо просити, аби кошти зберегли на рівні цього року з урахуванням інфляції. І прослідкуємо, аби ці гроші не подерибанили, а дійшли до тих, хто їх потребує".


Ви нещодавно побували в Німеччині. З якою метою їздили? Чим займалися?

"Громадська організація російсько-німецького обміну спільно з організацією Крим-СОС організували проект, який зібрав волонтерів України. Тих, хто займається переселенцями, біженцями, допомагає майданівцям та атовцям. З усіх відібрали 12 чоловік та відправили до Берліну. Там ми займалися за різними напрямками. Основні — це культура пам'яті та політична освіта. Там ми ходили по музеях. А потім працювали з громадськими організаціями, які займаються вихованням молоді. Найбільше сподобався форум-театр. Актори -аматори програють на сцені проблему до її вирішення. А далі будь-хто з глядачів може замінити актора і запропонувати свій варіант вирішення проблеми".

Чого навчилися у німців і що будете розвивати у Вінниці?

"Німці розвивають у своїх дітей критичне мислення. Вони досить часто відвідують музеї. Там дуже цікаві експозиції, такі, що дитина ще питань зо 20 задає після перегляду. У нас це нецікаво. Тому хочемо зробити кілька нових експозицій для краєзнавчого музею. Попрацюємо за двома напрямками. Перший — по сучасних героях Майдану та АТО. Другий — присвячений маловідомому факту розстрілу душевнохворих. У нас під час війни на території психлікарні було розстріляно німцями півтори тисячі хворих людей".

Що кажуть прості німці про події в Україні: про війну, ціни, постійні виникнення Майданів в тому чи іншому місті?

"Є різні думки, багатьом байдуже. Але багато німців взагалі не знають, що у нас відбувається. У них немає українських каналів. Проте є аж три російських, з яких розказують про український фашизм і ведеться потужна антиукраїнська пропаганда. Крім того, біля Брандербурзьких воріт кожного дня проводиться проросійський мітинг. Люди з плакатими просять Путіна їх врятувати. Коли я розповідала німцям, що ми, волонтери, купували для армії бронижелети та каски, то мені говорили, що ми озброюємо армію і так самі розпалюємо агресію. Наші прояви патріотизму там сприймаються як нацизм та фашизм. Бо ми подавляємо інших і хочемо бути над іншими. Можливо то політика Європи, тому Порошенко намагається ізолювати усіх патріотів та посадити їх у тюрми".

Зараз ви читаєте новину «На новорічну ялинку у Вінниці виділили 500 тисяч гривень завдяки волонтерам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі