середа, 06 травня 2020 10:01

Лікарі збирають плазму українців, що перехворіли Cоvid-19

Лікарі збирають плазму українців, що перехворіли Cоvid-19
Юлія Кикоть першою в Україні здала кров після одужання від Cоvid-19. Фото: donor.ua

В Черкасах донором плазми стала Юлія Кикоть, що перехворіла на Cоvid-19. Її плазму використають для розробки препарату, потенційно ефективного від коронавірусу. Це перша в Україні подібна донація.

"Ковідну" плазму вже готові збирати центри українського виробника препаратів Biopharma в Сумах, Шостці, Конотопі, Дніпрі та Харкові, інформують в Черкаському обласному центрі служби крові.

Сама Кикоть планує з часом повернутись в центр крові знову. Кошти, отримані за донацію, пожертвувала на ліки для онкохворих дітей.

"Я рада, що я здала в центрі крові всі аналізи, обстежилася і знаю, що здорова. Свою плазму для виготовлення препаратів від коронавірусу я здаю безкоштовно. Готова здавати її кожні два тижні, якщо це справді рятуватиме життя людей", - говорить жінка.

Для виробництва ліків від Cоvid-19 збирають лише плазму людини. На відміну від донації крові, ця процедура переноситься організмом легше. Для початку досліджень науковцям потрібно зібрати принаймні 300 л плазми у майже 500 донорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 13 тис. інфікованих: нові дані про коронавірус в Україні

"Ми звертаємось до українців, що перехворіли на коронавірусну хворобу і мають довідки про одужання. Саме ваша плазма зараз потрібна для виготовлення ліків для тисяч хворих. Ми запрошуємо ставати донорами та таким чином рятувати життя людей", - повідомила директор зі стратегічного розвитку Biopharma Оксана Плотнікова.

Зібрану плазму витримають в карантині, після цього із неї мають розробити та виготовити потенційно ефективний препарат. Згодом проведуть клінічні випробування в лікарнях. Фахівці сподіваються, що вже восени зможуть отримати готовий препарат. На відміну від вакцин, які ініціюють створення антитіл до хвороби в організмі пацієнта, розроблений препарат вже буде містити їх.

Для більш ефективної роботи українські науковці планують співпрацювати з колегами із США, Японії, Німеччини та Великої Британії.

Фазу розробки антитіл проти коронавірусу Covid-19, або пасивної вакцини, завершив Ізраїльський інститут біологічних досліджень (IIBR). Дослідницька група лабораторії Ness Ziona поінформувала про виявлення антитіла, яке атакує коронавірус і нейтралізує його в організмі.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі збирають плазму українців, що перехворіли Cоvid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі