понеділок, 18 січня 2021 16:32

Коньяк за $40 тис. - розповіли, що буде зі знайденим в Одесі 100-річним напоєм

Коньяк за $40 тис. - розповіли, що буде зі знайденим в Одесі 100-річним напоєм
Пляшку 100-річного коньяку знайшли в траншеї для кабеля. Фото: facebook.com /Віктор Дяченко

Коньяк, пляшку з яким знайшли 15 січня при технологічних роботах на території Одеського заводу коньячних вин, не дегустуватимуть.

Однак, аналізи напою проведуть у власній лабораторії заводу, розповів у коментарі Gazeta.ua директор Музею коньячної справи Шустова Віктор Дяченко.

"Хочемо дізнатися, який був букет напою тоді. І як довго він зберігається. Цікаво, чи напій втратив з часом міцність та аромат. Пляшку з напоєм виставимо в музеї, - пояснив Дяченко.

Пляшку з логотипом заводу "Шустов" викопали з глибини приблизно 1,3 м – на території заводу перекладають високовольтний кабель. Вочевидь, посудину піддів ковшем мініекскаватор, а помітили копачі, які працювали в траншеї. Директор музею був неподалік, тож одразу прийшов подивитися, чому зупинили роботи та власноруч дістав із землі знахідку.

"Там 80 відсотків коньяку залишилося. Пляшка закоркована вощеною мотузкою, зверху збереглися залишки пергаменту з фольгованим покриттям. Подивилися по каталогу пляшок. Така форма випускалася з 1899-го по 1906 рік", – розповів Дяченко.

Нинішню знахідку оцінюють у $12-40 тис. Продавати старий коньяк не планують – передадуть до музею, де пляшка поповнить список аналогічних експонатів.

Старі посудини з коньяком знаходят на території заводу не вперше.

"Пару років тому ми знайшли більш стару пляшку. Її оцінили в 100 тисяч євро. Але такі речі ми не продаємо. Який в тому сенс, якщо спочатку ми шукали та купували перші екземпляри за приблизно такі ж гроші", – пояснив директор музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пляшки вина й особисті речі моряків - готуються піднімати корабель, який затонув 270 років тому

Коньяк такого віку - ексклюзив. Якщо говорити про користь для здоров'я, то витримані коньяки з натурального виноградного спирту – набагато корисніші, ніж сучасні сурогати.

"Треба розуміти, що коньяк, власне, коньяком робить витримка в дубових діжках. Саме так рахують вік напою. Те, що алкоголь пролежав у землі закоркований у скляну ємність, не додає йому смакових якостей. Можливо, навіть навпаки. Однозначно, немає небезпеки від вживання такий старих напоїв, якщо вони виготовлені з якісної сировини - можна зустріти багато неякісного алкоголю. Водночас, варто пам'ятати про помірність. Також людям з хронічними хворобами, наприклад, печінки, алкоголь вживати не можна", – розповів гастроентеролог Андрій Дзюба.

Усього в музеї коньячної справи Шустова зберігається понад 450 експонатів, з них 70 – пляшки з коньяками різних часів.

У Музеї коньячної справи Шустова знайшли пляшку 1863-1867 років. Експерти кажуть, що пляшка належить до найпершої партії алкоголю, яку купець Микола Шустов випустив у продаж. Вона є найдавнішою пляшкою алкоголю в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Коньяк за $40 тис. - розповіли, що буде зі знайденим в Одесі 100-річним напоєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі