пʼятниця, 24 червня 2016 15:48

"Йшли поговорити в кафе. Тепер маємо своє місце" - центр реабілітації прийняв 60 біців
7

Ветеранський центр реабілітації учасників АТО за місяць роботи прийняв 60 бійців. Приходять за психологічною та фізичною допомогою.

Приміщення під центр орендує місцева волонтерська організація "Батальйон небайдужих" на вулиці Спаській. Поставили тренажери, реабілітаційне обладнання, масажний стіл і комплекси для фізичних вправ.

Автор: Фото надані Центром
 

"Те, що бракувало самому, хотів зробити для хлопців. Інколи зустрінеш бійця на вулиці - а сісти ніде. Йшли поговорити в кафе. Тепер маємо своє місце. Тут можна зібратись, поговорити із друзями, пройти необхідну реабілітацію, поспілкуватись із психологом, - розказав Олександр Алієв, головний спеціаліст Державної служби у справах ветеранах та учасників АТО Полтавщини. Колишній боєць "Айдару". Один із ініціаторів центру.

Автор: Фото надані Центром
 

Центр працює в трьох напрямках - юридична і медична допомога та спілкування із психологами.

"Ми не хочемо змінювати людей, а лише їм допомогти. Це - найголовніше. Адже адаптуватись після війни дуже складно. Виникають проблеми в родинах, із друзями, на роботі. Саме в спілкуванні із такими ж учасниками АТО дає змогу сприймати всі проблеми набагато спокійніше. Ми допомагаємо з оформленням статусу учасника бойових дій, отриманням земельних ділянок і грошових відшкодувань, належного лікування. Проводимо курс релаксації і соціальної адаптації. Можна пройти масажні процедури, реабілітацію після поранень і контузій. Медичний курс пройшли вже 15 бійців. Також створили групу для психологічного розвантаження дружин атовців", - розказала Олександра Сиротенко, директор Центру.

Автор: Фото надані Центром
 

Допомагають центру і з-за кордону - діаспори в Німеччині, Англії та США. В кімнаті релаксації поставили великий акваріум. Поруч - клітка із шиншилою. Меблі, оргтехніка та медичний інвентар придбали теж за кошти благодійників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові хочуть закінчити війну.

Автор: Фото надані Центром
 

Найбільше проблем у бійців з оформленням документів. Також - алкоголізм.
- Людині важко адаптуватись, коли із війни потрапляєш до мирного життя. Практично всі починають зловживати алкоголем. Їх не розуміють, друзі не підтримують, родина лякається. Кілька знайомих полтавців відкинули алкоголь і почали нове життя. У колі таких же людей найлегше знайти себе. Я служив в 57 бригаді, отримав обмороження. Ампутували пальці на нозі. Важко було призвичаїтись, були проблеми в родині. А зараз із колегами допомагаю своїм побратимам, - розказав соціальний працівник Центру Сергій Мекенченко, учасник АТО, інвалід війни. - Із роботою теж важко. Мало знайдеться роботодавців, які захочуть взяти собі учасника АТО. У нас великі пільги, маємо право йти в будь-який момент у відпустку.
Також працівники Центру допомагають учасникам АТО в районах області створювати подібні місця.

Нагадаємо, реабілітація пройшла досить успішно.

Автор: Фото надані Центром
 
Зараз ви читаєте новину «"Йшли поговорити в кафе. Тепер маємо своє місце" - центр реабілітації прийняв 60 біців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі