понеділок, 23 березня 2015 19:46

Хасиди в Умані просили подарунків від рабі Нахмана
15

Фото: Ірина ПАТЛАТЮК

На святкування дня народження свого праведника рабі Нахмана до Умані, що на Черкащині, приїхало понад 1700 паломників-хасидів. Віряни святкували та молилися біля могили Нахмана три дні. Сьогодні місто залишили останні туристи.

Паломники почали святкування 20 березня.
"Торт привезли спеціально з Ізраїлю. Вже 21 рік його пече той самий кухар. Літаком окремі частини торту доставляють в Україну. Тут ми його складаємо. Після молитов та пісень торт за кілька хвилин розходиться між паломниками. Рабі Нахман заповідав, хто приїде на його могилу в день народження, той отримає подарунок. Тому люди їдуть, вірять, що цадик допоможе здійснити мрії", - розповідає Хаім Хазін з Центру браславських хасидів в Умані.

"Це велике свято для нас. Торт важить кількасот кілограм. Його пече один з кращих кухарів країни. Молимося, щоб в Україні був мир. Ми на стороні українців конфлікті на Сході. Знаємо, що таке війна", - каже паломник Шмуель з Ізраїлю. Він щороку привозить торт на свято.

Прогнозували, що в Умань приїде понад 2500 паломників-хасидів.
"Паломники почали з'їжджатися ще в четвер, 19 березня. Сьогодні виїхали останні. Святкували сам день народження у суботу. Це дуже важливе свято для кожного хасида. Дехто їхав з родиною. Приїжджають і ті, хто вже отримав подарунки. Це якісь духовні речі - хтось просить більше любові до людей, хтось доброти. Рабі пише, що не можна бігати за грошима, бути сумним, злитися. Це важко, але з цим треба поротися", - говорить Шимон Бускіла, керівник благодійного фонду рабі Нахмана.

Поїздка на свято в Умань обійшлася кожному паломнику у 400-500 доларів. Це переліт в обидва боки, переїзд з аеропорту в Умань, проживання та харчування. Крім того, паломники купують сувеніри та одяг. Місцеві жителі організували невеликий базар у районі паломництва. Продають іграшки, жіночі хустки, хутряні шапки та жилети, шкури лисиць, картини. За свій крам просять долари та шекелі. Кілька кіосків з сувенірами та продуктами відкрили і хасиди.

Нагадаємо, в Умані знаходиться могила духовного наставника браславських хасидів рабі Нахмана. Він заповідав, що допомагатиме кожному, хто приїде до його могили й пожертвує декілька монет. Щороку на святкування юдейського Нового року до Умані приїздить понад 20 тис. чоловіків-хасидів.

Зараз ви читаєте новину «Хасиди в Умані просили подарунків від рабі Нахмана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі