субота, 15 червня 2019 16:28

Голос Криму на острові: посеред міста відбулися літературні читання

  На Кемпі відбулися кримськотатарські літературні читання. Фото: vezha.vn.ua/ Марина Сербінович
На Кемпі відбулися кримськотатарські літературні читання. Фото: vezha.vn.ua/ Марина Сербінович

15 червня розпочався 3 день міжнародного літературного фестивалю "Острів Європа".

Близько 10:30 на острові "Кемпа", що біля фонтану "Рошен", відбулися кримськотатарські музично-поетичні читання "Yeşil ada: зелений (пів)острів". Катер "Ляля Ратушна" із організаторами та гостями фестивалю рушив до острову.

З метою збереження екосистеми острова, кількість слухачів читань була обмежена – не більше 100 осіб. На острів було заборонено приносити їжу.

Кемпа — один з найбільших островів на Південному Бузі. Знаходиться у центрі міста. Колись дорога туди була доступна для всіх бажаючих: до нього вів міст. Сьогодні туди можна дізнатися катером, або лодкою.

Кримські поетки Сеяре Кокче, Аліє Кенже-Алі та співачка Весна Касерес з Чехії розповідали свідчення очевидців депортації кримських татар до Азії, співали пісні боснійською, чеською та латинською мовами. Читали вірші українською та російською. У віршах згадувалася любов до Батьківщини, скитання народу на чужині.

Під час заходу, імпровізована сцена, де стояли жінки, була обмотана червоними нитками. За словами Весни Касерес, це символізує кров.

У вагонах, призначених для вивезення худоби, з 18 по 20 травня 1944 року було примусово вивезено 200 тисяч кримських татар. Більшу частину кримських татар було вивезено до Узбекистану, Казахстану, Таджикистану. У 1989 році радянська влада депортацію визнала незаконною.

Поетки зачитували історії, які відбувалися при депортації.

"На найнижчих полицях спали діти. Я був серед них. Вночі мені захотілося по нужді, мати відвела мене у той куток, де була наскрізна діра в підлозі вагону. В цей час під час одного з різких поворотів верхні полиці впали на нижні. Скільки дітей тоді загинуло – не знаю. Весь вагон вив до ранку. Мама відвертала мою голову, й сама вже не могла плакати, не було сліз, тільки судомні схлипування та червоні очі, що дивились в одну точку. Чудом я вижив тоді...".

Наприкінці літературних читаннь на Кемпі, всіх присутніх вразив вірш "Я - Крим".

"Це був голос Криму. Думаю, кожен з нас може сьогодні сказати: "Я – Крим". Друзі, сьогодні цей острів насправді став іншим, саме завдяки нашим чудовим голосам з Криму. Дуже важливо, щоб цей голос був почутий не тільки тут, не тільки в України", - розповідає директор фестивалю Олександр Вешелені.

Він закликав долучитися до написання листів українським політв'язням та військовополоненим. Це можна зробити в інфоцентрі фестивалю та на Майдані Незалежності. Із правилами оформлення листів можна ознайомитися тут:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Читання біля секс-шопу: як відбувається літературний фестиваль "Острів Європа"

Міжнародний літературний фестиваль "Острів Європа" стартував вдруге у Вінниці. Дата проведення: 13-16 червня. На понад 10 локаціях міста відбудеться 36 подій: поетичні читання в атмосферних місцях, дискусії, авторські зустрічі, презентації, музичні виступи, вечірні перформанси-потрясіння та спонтанні мистецькі акції.

Зараз ви читаєте новину «Голос Криму на острові: посеред міста відбулися літературні читання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі