неділя, 20 жовтня 2019 04:10

Фермер не пошкодував 5 млн заради 300-річної церкви

Фермер не пошкодував 5 млн заради 300-річної церкви
.facebook

В селі Мала Ростівка, що на Вінниччині, стоїть 300-літня козацька церква. До 2016 року вона мала дірявий дах, гнилі стіни та підлогу.

Її взявся реставрувати місцевий фермер Микола Мутузюк із сім'єю. На реставрацію витратили 5 мільйонів гривень, передає UA:Вінниця.

"Звісно, роботи дуже багато було, тому що хотіли зробити так, як вона виглядала з самого початку. Тут не було ні куполів, нічого. Церква була обгороджена чагарниками", – каже Микола Мутузюк.

За радянських часів будівлю використовували не за призначенням.

"Сталися такі обставини, що тут і будинок культури був, правда, недовго. Тут був склад, тік, а потім і хімсклад", – каже сільський голова Дмитро Грицай.

Церква стоїть на тисячолітніх дубах, які залили фундаментом, стіни теж з дубу. Їм понад 300 років. Вік встановили, дослідивши деревину. До реставрації Покровської церкви у селі Мала Ростівка, місцеві жителі на службу ходили до сусідніх сіл.

Чому дерев'яні церкви, зокрема і Покровську, називають "козацькою", розповіла Ольга Коляструк, докторка історичних наук.

"Ці церкви виконані з донаторської руки козаків, полковників. Вони давали кошти на будівництво церков. Тому що віра для козака була визначальна категорія", – каже пані Ольга.

Нині на Вінниччині 11 старовинних козацьких церков. Половина з них зруйновані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережу зачарували осінні краєвиди Шевченківського гаю

На території Києво-Печерського заповідника 28 вересня відкрили церкву Спаса на Берестові.

Пам'ятку XI–XII cт., що належить до об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО, реставрували два роки.

Зараз ви читаєте новину «Фермер не пошкодував 5 млн заради 300-річної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі